Springen naar inhoud

Wijngist doorkweken


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Labstuff

  Labstuff


 • >250 berichten
 • 496 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 14:47

Wie weet methoden/recepten om wijngist te kweken.
Telkens een zakje kopen als je wijn gaat maken is wel handig, maar zelf wijngist kweken lijkt me veel interessanter.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Roy van Heesbeen

  Roy van Heesbeen


 • >250 berichten
 • 740 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2005 - 21:14

Volgens mij werkt het bij wijn gist het zelfde als biergist,
Als dat zo is, dan moet je een steriele oplossing maken van demi water, nutrienten bouillon en gist extract. Hiermee kan je het gist snel opkweken en een tijdje bewaren op kamer temperatuur.
Misschien zou je de kweek ook kunnen invriezen, maar het gist heeft dan wel weer tijd nodig om op te starten, en het is dus niet meteen gebruiksklaar.
Als je het langer wil bewaren moet je toch denk steeds een nieuw zakje halen...

#3

zwarte piet

  zwarte piet


 • 0 - 25 berichten
 • 12 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 oktober 2005 - 15:41

Zelf gist kweken is niet zo makkelijk als het lijkt. Bij wijngist spreek je niet van een reincultuur van gistcellen maar van een mengeling. Deze verschillende giststammen hebben allemaal een eigen groeicurve. Om deze te kweken moet je rekening houden met deze groeisnelheid om steeds dezelfde verhouding aan verschillende gistcellen te behouden. Wanneer je dit niet doet kan je overgaan naar een monocultuur waardoor het aromapalet van de wijn zal veranderen naar gelang de tijd van enten. Je zou dus als het ware de cultuur moeten vernieuwen wanneer je terug een optimale verhouding hebt tussen de verschillende stammen. Dit kan bv elke week zijn of om de 3 dagen.
Wanneer de cultuur waarme je de wijn maakt toch een reincultuur is dan moet je ook na bepaalde tijd de cultuur vernieuwen.
Het vernieuwen van de cultuur kan gebeuren door op steriel substraat steeds een bepaalde hoeveelheid gistcultuur te enten en dit te laten groeien.
Wanneer je zo te werk gaat houdt dit ook een zeker gevaar in. Je moet telkens steriel werken bij het maken van de cultuur. Je hebt het risico op het ontstaan van fagen ( een soort virus) waardoor de fermentatie niet meer verloopt zoals het hoort.
Wanneer je hier niet in thuis bent is het nog steeds het veiligst te werken met gekochte gelyofiliseerde culturen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures