[scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 7

[scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Goedemiddag samen

Ik moet voor mijn eindwerk de evenwichtsreacties bespreken waaronder wijnsteenzuur ( en andere zuren gevormd worden in wijn)

Ik moet hierbij dus ook de evenwichtsconstante bespreken en het aantal % die met elkaar een bep % zuur geven.

Nu ik vind nergens deze evenwichtsreacties. En kan hier dus ook niet aan beginnen.

Kunnen jullie mij een beetje op weg helpen?

Overigens zou ik een volumetrische en gravimetrische bepaling van het aantal gram wijnsteenzuur in wijn moeten doen. Indien je hier een goede laboproef weet over staan zou ik je uiterst dankbaar zijn.

Vriendelijke Groeten en alvast bedankt,

Jelle

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

De vraagstelling is me niet 100% duidelijk. Bedoel je dat je het evenwicht moet hebben tussen tartraat en wijnsteenzuur? De zuur/base reactie? Die zou toch te vinden moeten zijn?

Berichten: 7

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Jup, ik moet het zuurbase-evenwicht of neerslagevenwicht bespreken waaronder wijnsteenzuur gevormd wordt en ik vind deze dus nergens..

Ik heb wel ergens gelezen dat wijnsteenzuur geproduceerd wordt van potassium acid tartrate dit is eingelijk gewoon wijnsteenzuur met op de laatste koolstof een K+ ipv van H+,

dan zou ik dus het rechtse component + H2O doen en dan langs links KOH als bijproduct krijgen d.m.v een elektrofiele substitutiereactie?

afbeelding :

http://img454.imageshack.us/img454/3861/wi...r2vormen6sj.gif

edit : Ik heb gevonden dat wijnsteenzuur een estervormende capaciteit, een zoutvormende en een anhydridevormende capaciteit heeft. Ik heb de algemene reacties gevonden, als ik deze dan aanpas laat ik bv wijnsteenzuur met NaOH reageren om het wijnsteenzuur-zout te bekomen. Nu kristallen zijn dit niet meestal zouten?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Heel veel verbindingen kunnen een kristal vormen, dus daar kun je het type verbinding niet aan herkennen.

Als je nu weet dat het kaliumwaterstoftartraat is, weet je natuurlijk dat het in dit geval wel een zout is....

Met NaOH krijg je natuurlijk geen kaliumzout.....

Berichten: 7

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Potassium bitartrate (KHTa) is formed in wine, through the reaction between the bitartrate ion (HTa-), from tartaric acid (H2Ta), and the potassium ion (K+) found in grapes, especially grape skins.

K+ + HTa- <==> KHTa

The Potassium bitartrate (KHTa) precipitates out as crystals when the solution is supersaturated with KHTa.

The increased alcohol levels produced during fermentation"

increases the concentration of KHTa, through increased K+ (potassium ion) extraction from (red) grape skins

and decreases the solubility of KHTa.

This increases the potential tartrate deposits.

Dit heb ik nog ergens gevonde m.a.w Het is het kaliumzout dat gevormd wordt uit wijnsteenzuur en neerslaat als kristallen en niet omgekeerd (domme ik).

Het wijnsteenzuur-ion reageert dus met k+ en vormt hetgeen in bovenvermelde post. Nu om dit wijnsteenzuur ion te bekomen is er tog ook nog een reactie nodig niet?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Deprotonatie van het dizuur.

Berichten: 7

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Dus:

wijnsteenzuur + H2O => wijnsteenzuurion + H3O+

Wijnsteenzuur ion + K+ => kaliumtartraat (neerslag)

rwwh: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Ik zou de formules van het zuur, het zout, en het ion uitschrijven, maar de idee is goed.

Het is geen kaliumtartraat, maar kaliumwaterstoftartraat. Wijnsteenzuur is tweewaardig.

Berichten: 857

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

jellel schreef: Dus:

wijnsteenzuur + H2O => wijnsteenzuurion + H3O+

Wijnsteenzuur ion + K+ => kaliumtartraat (neerslag)

rwwh: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.
Een kaliumzout is toch ten alletijde goed oplosbaar??..Hoe kan er dan een neerslag ontstaan?

Berichten: 7

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Dan krijg ik dus zoiets :

http://img507.imageshack.us/img507/462/rectie9wl.jpg

Idd foutje die bovenste moet nog een H+ af

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Mooi, maar dit is niet precies hetzelfde: je laat het zuur reageren met K+, niet het ion!

Berichten: 7

Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn

Kheb de kristalvormingsreactie dus gevonden.. 8-[

Vriendelijk bedankt

Groeten,

Jelle

Reageer