[scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 7
[scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Goedemiddag samen
Ik moet voor mijn eindwerk de evenwichtsreacties bespreken waaronder wijnsteenzuur ( en andere zuren gevormd worden in wijn)
Ik moet hierbij dus ook de evenwichtsconstante bespreken en het aantal % die met elkaar een bep % zuur geven.
Nu ik vind nergens deze evenwichtsreacties. En kan hier dus ook niet aan beginnen.
Kunnen jullie mij een beetje op weg helpen?
Overigens zou ik een volumetrische en gravimetrische bepaling van het aantal gram wijnsteenzuur in wijn moeten doen. Indien je hier een goede laboproef weet over staan zou ik je uiterst dankbaar zijn.
Vriendelijke Groeten en alvast bedankt,
Jelle
Ik moet voor mijn eindwerk de evenwichtsreacties bespreken waaronder wijnsteenzuur ( en andere zuren gevormd worden in wijn)
Ik moet hierbij dus ook de evenwichtsconstante bespreken en het aantal % die met elkaar een bep % zuur geven.
Nu ik vind nergens deze evenwichtsreacties. En kan hier dus ook niet aan beginnen.
Kunnen jullie mij een beetje op weg helpen?
Overigens zou ik een volumetrische en gravimetrische bepaling van het aantal gram wijnsteenzuur in wijn moeten doen. Indien je hier een goede laboproef weet over staan zou ik je uiterst dankbaar zijn.
Vriendelijke Groeten en alvast bedankt,
Jelle
- Berichten: 6.853
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
De vraagstelling is me niet 100% duidelijk. Bedoel je dat je het evenwicht moet hebben tussen tartraat en wijnsteenzuur? De zuur/base reactie? Die zou toch te vinden moeten zijn?
-
- Berichten: 7
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Jup, ik moet het zuurbase-evenwicht of neerslagevenwicht bespreken waaronder wijnsteenzuur gevormd wordt en ik vind deze dus nergens..
Ik heb wel ergens gelezen dat wijnsteenzuur geproduceerd wordt van potassium acid tartrate dit is eingelijk gewoon wijnsteenzuur met op de laatste koolstof een K+ ipv van H+,
dan zou ik dus het rechtse component + H2O doen en dan langs links KOH als bijproduct krijgen d.m.v een elektrofiele substitutiereactie?
afbeelding :
http://img454.imageshack.us/img454/3861/wi...r2vormen6sj.gif
edit : Ik heb gevonden dat wijnsteenzuur een estervormende capaciteit, een zoutvormende en een anhydridevormende capaciteit heeft. Ik heb de algemene reacties gevonden, als ik deze dan aanpas laat ik bv wijnsteenzuur met NaOH reageren om het wijnsteenzuur-zout te bekomen. Nu kristallen zijn dit niet meestal zouten?
Ik heb wel ergens gelezen dat wijnsteenzuur geproduceerd wordt van potassium acid tartrate dit is eingelijk gewoon wijnsteenzuur met op de laatste koolstof een K+ ipv van H+,
dan zou ik dus het rechtse component + H2O doen en dan langs links KOH als bijproduct krijgen d.m.v een elektrofiele substitutiereactie?
afbeelding :
http://img454.imageshack.us/img454/3861/wi...r2vormen6sj.gif
edit : Ik heb gevonden dat wijnsteenzuur een estervormende capaciteit, een zoutvormende en een anhydridevormende capaciteit heeft. Ik heb de algemene reacties gevonden, als ik deze dan aanpas laat ik bv wijnsteenzuur met NaOH reageren om het wijnsteenzuur-zout te bekomen. Nu kristallen zijn dit niet meestal zouten?
- Berichten: 6.853
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Heel veel verbindingen kunnen een kristal vormen, dus daar kun je het type verbinding niet aan herkennen.
Als je nu weet dat het kaliumwaterstoftartraat is, weet je natuurlijk dat het in dit geval wel een zout is....
Met NaOH krijg je natuurlijk geen kaliumzout.....
Als je nu weet dat het kaliumwaterstoftartraat is, weet je natuurlijk dat het in dit geval wel een zout is....
Met NaOH krijg je natuurlijk geen kaliumzout.....
-
- Berichten: 7
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Potassium bitartrate (KHTa) is formed in wine, through the reaction between the bitartrate ion (HTa-), from tartaric acid (H2Ta), and the potassium ion (K+) found in grapes, especially grape skins.
K+ + HTa- <==> KHTa
The Potassium bitartrate (KHTa) precipitates out as crystals when the solution is supersaturated with KHTa.
The increased alcohol levels produced during fermentation"
increases the concentration of KHTa, through increased K+ (potassium ion) extraction from (red) grape skins
and decreases the solubility of KHTa.
This increases the potential tartrate deposits.
Dit heb ik nog ergens gevonde m.a.w Het is het kaliumzout dat gevormd wordt uit wijnsteenzuur en neerslaat als kristallen en niet omgekeerd (domme ik).
Het wijnsteenzuur-ion reageert dus met k+ en vormt hetgeen in bovenvermelde post. Nu om dit wijnsteenzuur ion te bekomen is er tog ook nog een reactie nodig niet?
K+ + HTa- <==> KHTa
The Potassium bitartrate (KHTa) precipitates out as crystals when the solution is supersaturated with KHTa.
The increased alcohol levels produced during fermentation"
increases the concentration of KHTa, through increased K+ (potassium ion) extraction from (red) grape skins
and decreases the solubility of KHTa.
This increases the potential tartrate deposits.
Dit heb ik nog ergens gevonde m.a.w Het is het kaliumzout dat gevormd wordt uit wijnsteenzuur en neerslaat als kristallen en niet omgekeerd (domme ik).
Het wijnsteenzuur-ion reageert dus met k+ en vormt hetgeen in bovenvermelde post. Nu om dit wijnsteenzuur ion te bekomen is er tog ook nog een reactie nodig niet?
-
- Berichten: 7
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Dus:
wijnsteenzuur + H2O => wijnsteenzuurion + H3O+
Wijnsteenzuur ion + K+ => kaliumtartraat (neerslag)
rwwh: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.
wijnsteenzuur + H2O => wijnsteenzuurion + H3O+
Wijnsteenzuur ion + K+ => kaliumtartraat (neerslag)
rwwh: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.
- Berichten: 6.853
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Ik zou de formules van het zuur, het zout, en het ion uitschrijven, maar de idee is goed.
Het is geen kaliumtartraat, maar kaliumwaterstoftartraat. Wijnsteenzuur is tweewaardig.
Het is geen kaliumtartraat, maar kaliumwaterstoftartraat. Wijnsteenzuur is tweewaardig.
-
- Berichten: 857
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Een kaliumzout is toch ten alletijde goed oplosbaar??..Hoe kan er dan een neerslag ontstaan?jellel schreef: Dus:
wijnsteenzuur + H2O => wijnsteenzuurion + H3O+
Wijnsteenzuur ion + K+ => kaliumtartraat (neerslag)
rwwh: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.
-
- Berichten: 7
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Dan krijg ik dus zoiets :
http://img507.imageshack.us/img507/462/rectie9wl.jpg
Idd foutje die bovenste moet nog een H+ af
http://img507.imageshack.us/img507/462/rectie9wl.jpg
Idd foutje die bovenste moet nog een H+ af
- Berichten: 6.853
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Mooi, maar dit is niet precies hetzelfde: je laat het zuur reageren met K+, niet het ion!
-
- Berichten: 7
Re: [scheikunde] Evenwichtsreacties in wijn
Kheb de kristalvormingsreactie dus gevonden.. 8-[
Vriendelijk bedankt
Groeten,
Jelle
Vriendelijk bedankt
Groeten,
Jelle