Springen naar inhoud

Kleur naar kleurloos?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Final Art

  Final Art


 • >25 berichten
 • 31 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 november 2005 - 11:50

We moeten een gekleurde oplossing hebben, die samen met een andere stof reageert tot een kleurloze oplossing. Deze reactie moeten we volgen met een fotospectrometer en mag niet te snel verlopen, omdat we het verloop van de reactie vast willen leggen en we dus genoeg metingen willen kunnen doen terwijl de stoffen reageren (elke keer een metertje aflezen en de absorptie opschrijven). Daarom moet de reactie ongeveer 10 minuten duren.

Nu zijn we dus op zoek naar twee stoffen: een gekleurde oplossing en een stof die met deze oplossing kan reageren zodat de oplossing kleurloos wordt. Nu hebben we wel wat ideeŽn, bijvoorbeeld kopersulfaat met waterstofsulfide laten reageren, waarbij de S2- met de Cu2+ neerslaat en dus de blauwe kleur verdwijnt.

We zouden nu graag willen weten of dit eigenlijk wel werkt en of deze reactie traag genoeg verloopt. En weet iemand misschien een andere reactie waarbij een oplossing kleurloos wordt in ongeveer 10 minuten?

Alvast bedankt!

p.s. Het zou wel handig zijn als de stoffen eenvoudig te verkrijgen zijn. 8-[

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 november 2005 - 11:56

Een reactie in oplossing verloopt over het algemeen heel snel. De menging is nu eenmaal erg goed. Je zou een duidelijk trage stap moeten inbouwen, iets met een hoge activeringsenergie.

Het vormen van een neerslag is funest voor een spectrofotometrische bepaling.

edit: een alternatief is een diffusie-gelimiteerde reactie. Maar dan loop je het risico op een niet-homogene kleurverdeling in de oplossing die ook funest is voor je meting.

Veranderd door rwwh, 30 november 2005 - 11:58


#3

Raspoetin

  Raspoetin


 • >1k berichten
 • 3514 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 november 2005 - 12:40

Bij een zuur-base titratie met fenolftaleine als indicator viel het mij op dat de oplossing na een kwartiertje van kleur was verschoten. Dus van roze naar kleurloos. Misschien kun je daar iets mee doen? Dus een oplossing totreren tot het equivalentiepunt en dan wegzetten in je spectrofotometer.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#4

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 november 2005 - 13:16

Oplossing van kaliumpermanganaat mengen met oplossing van oxaalzuur. Deze reactie verloopt niet supersnel. Hoe sterker je de vloeistof aanzuurt (bijv. met verdund zwavelzuur), hoe sneller de reactie verloopt. Ik denk dat enig aanzuren van de oxaalzuur oplossing wel nodig is, omdat anders de reactie wel heel erg langzaam gaat en ook nog eens onvolledig verloopt. Enig experimenteren is dus op zijn plaats.

Je moet werken met heel sterk verdunde permanganaatoplossing, anders zie je er helemaal niks door vanwege de intense kleur.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures