alcoholen
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 141
alcoholen
Halo, ik zit dus met een vraagje
De meeste mensen weten dat je boterzuur kan bereiden met een aardappel maar
boterzuur ontstaat door de oxidatie van 1-propanol of 2-propanol
Maar wil dit dan zeggen dat je 1-propanol of 2-propanol kan bereiden vertrekkende van een aardappel?
De meeste mensen weten dat je boterzuur kan bereiden met een aardappel maar
boterzuur ontstaat door de oxidatie van 1-propanol of 2-propanol
Maar wil dit dan zeggen dat je 1-propanol of 2-propanol kan bereiden vertrekkende van een aardappel?
- Berichten: 11.177
Re: alcoholen
Jep dat heb je helemaal goed gezien, dit boterzuur dus in een DROOG kolfje stoppen en daar wat LiAlH4 bijgooien. Dag zweetvoetengeur
-
- Berichten: 592
Re: alcoholen
Hier heb ik nog nooit van gehoord.
Dit is misschien een proef die enkel in Nederland wordt gegeven?
Hoe gaat dit dan in zijn werk?
Dit is misschien een proef die enkel in Nederland wordt gegeven?
Hoe gaat dit dan in zijn werk?
-
- Berichten: 243
Re: alcoholen
Nou, ik heb hier ook nog nooit van gehoord, Dante.
Knappe jongen die uit boterzuur propanol weet te maken met alleen LiAlH4, als je het mij vraagt...
Boterzuur is butaanzuur, en als je dat reduceert krijg je 1-butanol. Je kunt dus ook geen boterzuur maken uit 1-propanol door oxidatie; je krijgt propaanzuur (dat is trouwens ook geen lekker goedje...). Als je 2-propanol oxideert, krijg je aceton, en dat ruikt toch wel ietsje anders dan boterzuur.
Je mist een C'tje, Rub.
Knappe jongen die uit boterzuur propanol weet te maken met alleen LiAlH4, als je het mij vraagt...
Boterzuur is butaanzuur, en als je dat reduceert krijg je 1-butanol. Je kunt dus ook geen boterzuur maken uit 1-propanol door oxidatie; je krijgt propaanzuur (dat is trouwens ook geen lekker goedje...). Als je 2-propanol oxideert, krijg je aceton, en dat ruikt toch wel ietsje anders dan boterzuur.
Je mist een C'tje, Rub.
- Berichten: 11.177
Re: alcoholen
Ik gaf ook enkel een reductiemiddel, geen zin om er te diep op in te gaan
-
- Berichten: 243
Re: alcoholen
Jep dat heb je helemaal goed gezien...
Ik gaf ook enkel een reductiemiddel, geen zin om er te diep op in te gaan
NoFi, maar als je "geen zin" hebt om vraag fatsoenlijk te beantwoorden, lijkt het me wel zo sympathiek om maar helemaal niet te reageren, in plaats van onwaarheden aan te dragen op een manier die suggereert dat je wel serieus antwoord geeft...
- Berichten: 11.177
Re: alcoholen
Ja dat jij ook zo'n woordenboek van triviale namen -> IUPAC namen in je hoofd hebt...Jep dat heb je helemaal goed gezien...Ik gaf ook enkel een reductiemiddel, geen zin om er te diep op in te gaan
NoFi, maar als je "geen zin" hebt om vraag fatsoenlijk te beantwoorden, lijkt het me wel zo sympathiek om maar helemaal niet te reageren, in plaats van onwaarheden aan te dragen op een manier die suggereert dat je wel serieus antwoord geeft...
- Berichten: 6.853
Re: alcoholen
Hopelijk zal er in aardappel geen propanol zitten in aanzienlijke hoeveelheden, want alle oneven alcoholen zijn volgens mij giftig.
-
- Berichten: 89
Re: alcoholen
en de even sws niet??? en geld dat voor allemaal?want alle oneven alcoholen zijn volgens mij giftig.
- Berichten: 6.853
Re: alcoholen
Ach, de eerste even alcohol kennen de meesten als een redelijk potent gif maar waar het lichaam wel een beetje tegen kan.
De dissimilatie van alcoholen en zuren gaat "per twee koolstoffen", er is dus reden om aan te nemen dat dit een vrij algemene regel is. Maar getallen heb ik nooit gezien.
De dissimilatie van alcoholen en zuren gaat "per twee koolstoffen", er is dus reden om aan te nemen dat dit een vrij algemene regel is. Maar getallen heb ik nooit gezien.
-
- Berichten: 141
Re: alcoholen
Even een bijkomend vraagje
Als je boterzuur gemaakt hebt met aardappelen kun je dan het boterzuur in een zuivere vorm eruithalen. want het resultaat van de rottende aardappel is niet echt smakelijk.
Als ik het boterzuur in een relatief zuivere zou kunnen verkrijgen kan ik het degelijk bewaren in een (goed afgesloten) kast. het mengsel is niet zo interessant.
ik zou het boterzuur willen gebruiken voor volgende reactie:
C3H7COOH + C2H5OH geeft ester + H2O
Als je boterzuur gemaakt hebt met aardappelen kun je dan het boterzuur in een zuivere vorm eruithalen. want het resultaat van de rottende aardappel is niet echt smakelijk.
Als ik het boterzuur in een relatief zuivere zou kunnen verkrijgen kan ik het degelijk bewaren in een (goed afgesloten) kast. het mengsel is niet zo interessant.
ik zou het boterzuur willen gebruiken voor volgende reactie:
C3H7COOH + C2H5OH geeft ester + H2O
-
- Berichten: 2.035
Re: alcoholen
Ethyl butyraat (dat wil jij maken) is te koop voor zo'n 15 Euro per ml; dat is heel duur voor zo'n relatief eenvoudige verbinding, en dit komt uitsluitend doordat werken met zuiver boterzuur speciale werkomstandigheden vereist [!]
-
- Berichten: 448
Re: alcoholen
Wij hebben dit jaar op school ethylbutyraat gemaakt. Het ethylbutyraat ruikte naar ananas en het lokaal rook naar boterzuur.