Springen naar inhoud

[zwaartekracht] "toevallig" precies in balans?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

keimperens

  keimperens


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 november 2005 - 16:43

hoe kan het dat de aarde niet uit z'n baan vliegt? er zijn toch centrifugale krachten? is dit enigzins met atomen e.d. te vergelijken? het heeft natuurlijk met massa en zwaartekracht te maken, maar hoe zit het nou precies? is alles "toevallig" precies in zo'n balans dat het niet aangetrokken of weggeslingerd word?

groeten, K

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Antoon

  Antoon


 • >1k berichten
 • 1750 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 november 2005 - 17:06

Als de aarde een andere snelheid zou hebben, zou hij gewoon uit zijn baan vliegen enzo in een baan terecht komen(een grotere) waar de zwaartekracht en de centrische kracht evengroot is.

Dus zo komt denk ik de aarde in de baan die naar verhouding is met zijn zwaartekracht en snelheid.

Ik heb weinig verstand van de macro-schaal natuurkunde. Maar ik denk dat een met een te kleine snelheid en een te grote massa niet genoeg centrischekracht kan leveren en zo in de zon terrecht komt. Ik denk dat als er uit de "ruimte" een planeet aan komt met genoeg snelheid dan word hij afgebogen door de zwaartekracht zan de zon. als deze niet te snel (zo dat hij weer doorschiet) en niet te langzaam (zodat hij in de zon komt) gaat, en hij komt op de juiste plek met de juiste richting ons zonnestelsel binnen , dat hij dan rondjes kan blijven draaien om de zon

#3

wannes

  wannes


 • >250 berichten
 • 375 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 november 2005 - 18:54

hoe kan het dat de aarde niet uit z'n baan vliegt? er zijn toch centrifugale krachten? is dit enigzins met atomen e.d. te vergelijken? het heeft natuurlijk met massa en zwaartekracht te maken, maar hoe zit het nou precies? is alles "toevallig" precies in zo'n balans dat het niet aangetrokken of weggeslingerd word?

groeten, K

de zwaartekracht zorgt voor de middelpuntzoekende/centripetale kracht die nodig is om in een cirkelvormige baan te bewegen,
de vergelijking met elektronen rond een atoom gaat echter niet op, hiervoor heb je kwantummechanica nodig

#4

Rov

  Rov


 • >1k berichten
 • 2242 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 november 2005 - 20:41

Ik dacht dat het een combinatie was met de centripetale kracht en de zwaartekracht. Met alleen de centripetale kracht zou de aarde in een spiraal weggezwierd worden. En met de alleen de zwaartekracht zou ie gewoon op de zon vallen. Dan "vallen" 2 krachten "weg", de kracht die de aarde wegknalt en aantrekt, en dan blijft er alleen nog maar de cirkelbeweging van de spiraal over.

#5

Kris Hauchecorne

  Kris Hauchecorne


 • >250 berichten
 • 294 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 november 2005 - 20:52

Precies in balans zou btekenen dat de Aarde een cirkelvormige baan volgt. Dat is eigenlijk nooit het geval. Ongeveer in balans leidt tot een elliptische baan: als de aarde eigenlijk een beetje te traag beweegt, zal de gravitatiekracht overwinnen en zal ze de aarde dichter bij de zon trekken (naar de zon doen vallen). Als de aarde dichter bij de zon komt wint ze aan snelheid. Tot ze zo snel gaat dat de middelpunt vliedende kracht de zwaartekracht weer overwint, dan gaat ze weer verder van de zon vliegen tot ze eigenlijk weer een beetje te traag gaat. En zo gaat dat maar door.
Geloven staat vrij, maar kwak blijft kwak.

#6

Brinx

  Brinx


 • >1k berichten
 • 1433 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 08 november 2005 - 21:25

Het beschouwen van planeetbanen in termen van een krachtenevenwicht is uiterst misleidend.

Er is slechts sprake van één kracht in dit geval (kleinere invloeden verwaarlozend): de zwaartekracht. Wanneer er een krachtenevenwicht zou zijn, zou een planeet zich in een rechte lijn voortbewegen, zonder laterale versnellingen. Hiervan is geen sprake. De centripetale kracht is slechts een kracht die geïntroduceerd wordt wanneer de situatie in een roterend (dus niet-inertiaal) assenstelsel bekeken wordt. In zo'n roterend assenstelsel is deze centripetale kracht voor een 'stationair' object (dus stationair t.o.v. het roterende assenstelsel) evenredig met zijn afstand tot de oorsprong (die in het massamiddelpunt van het roterende systeem zit).

Wanneer je een planeetbaan beschouwt in een inertiaalstelsel, is er helemaal geen sprake van een krachtenevenwicht, op geen enkel punt in de baan van de planeet, hetgeen resulteert in een gekromd pad. De notie dat er twee krachten (in evenwicht!) nodig zijn voor een stabiele baan leidt alleen maar tot verwarring.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures