Springen naar inhoud

klassieke conditionering


 • Log in om te kunnen reageren

#1

anjaN

  anjaN


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 november 2005 - 17:33

ik ben een studente van sociale studies en deze week moet ik een presenatie houden over pavlov en klassieke conditionering.
maar daarbij moet ik aan het einde een interactieve deel voorbereiden.
weet iemand misschien hoe je/ op welke manier je publiek, een paar mensen van de klas er bij kan betrekken?
door wat voor soort spelletjes of opdrachten?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46343 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 10 november 2005 - 16:47

Tip: stuur eens een PB naar de moderator met het verzoek je topic te verplaatsen naar psychologieforum. Van de alledaagse techneuten krijg je zo te zien niet veel respons......
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Napoleon Dynamite

  Napoleon Dynamite


 • >250 berichten
 • 778 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 november 2005 - 13:10

Via een pre en post vergelijking:
Speeksel meten na het zien van snoep
Speeksel meten na belletje


Je kan natuurlijk ook iemand elektrische schokken geven als ie bv. een driehoek ziet ipv vierkanten en dan de huidpotentiaal meten maar dat gaat allemaal nogal ver voor een gewone student lijkt me.

Soit, als iemand creatief genoeg is om hier een mooie oefening te vinden..laat maar komen
An diesem Beispiel sehen Sie, meine Damen und Herren, dass Politiker, die die Nase vorn haben, Intellektuelle ins Schlepptau nehmen kŲnnen

#4

ConocimientA

  ConocimientA


 • >250 berichten
 • 321 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 november 2005 - 14:56

Klassieke conditionering is heel vaak onderzocht aan de hand van fysiologische responsen die werden gekoppeld aan nieuwe stimuli, maar eigenlijk kun je het veel breder zien. Het hoeft niet per sť een fysiologische respons te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een emotionele respons zijn (wat natuurlijk ook wel weer zijn fysiologische kenmerken heeft). In groepen kun je best veel 'natuurlijke' conditionering zien als je weet waar je op moet letten. Wanneer je bijvoorbeeld op bepaalde vragen van mensen voortdurend reageert op een manier die mensen een ongemakkelijk gevoel geeft, zal na verloop van tijd de vraag zelf dat ongemakkelijke gevoel oproepen, ook zonder jouw reactie. Jouw reactie is de ongeconditioneerde stimulus, de vraag zelf wordt de geconditioneerde stimulus en het ongemakkelijke gevoel de geconditioneerde respons.

Heel veel fenomenen worden doorgaans ieder door een aparte theorie verklaard, de fenomenen in groepen worden meestal vanuit sociale theorieŽn verklaard, maar in feite kun je ieder gedrag vanuit iedere theorie benaderen. Jane Elliott heeft ooit haar discriminatietraining getoond bij Oprah Winfrey. Hoewel het niet de meest gebruikelijke theoretische verklaring ervoor is, zou je ook dit vanuit de klassieke conditionering kunnen verklaren. De mensen met de bruine ogen hadden de nare gevoelens die Elliott opriep geconditioneerd aan de mensen met de blauwe ogen, waardoor ze ze uiteindelijk op hen projecteerden en kregen van het zien van deze mensen alleen al.

Je hebt hier waarschijnlijk helemaal niets aan omdat je je presentatie al hebt gegeven, maar goed... wanneer je je niet laat beperken door de stimuli die eerdere onderzoekers hebben gebruikt en je je blikveld verruimd, is het best te doen om een leuk experiment te bedenken voor tijdens zo'n presentatie.
'I may be wrong and you may be right, and by an effort, we may get nearer to the truth'
K.R. Popper

#5

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 november 2005 - 20:40

Jane Elliott heeft ooit haar discriminatietraining getoond bij Oprah Winfrey.

[semi-offtopic]Als je meer van haar wilt weten, probeer dan ergens de documantaire over haar experimenten en workshops te kopen/lenen/etc. De naam hiervan is 'Blue-Eyed'.
Google vond: http://www.janeelliott.com/
[/semi-offtopic]
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures