Springen naar inhoud

[Toekomst] Chemisch analist in 2006


 • Log in om te kunnen reageren

#1

jbdigital

  jbdigital


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2005 - 20:32

Het aantal hogescholen dat een chemieopleiding kiest neemt af. Zelfs de hogeschool waar ik m'n opleiding genoten heb heeft geen zelfstandige chemieopleiding meer. Analisten op HBO nivo worden meer technologen of operators. Routinematig werk sluipt binnen op de werkvloer van de HLO-er. En dat hoeft niet erg te zijn, het is maar het waar je je uitdagingen in vindt.
De kenniseconomie heeft mijns inziens niet geleid tot meer banen in de chemie. De industrie kiest ervoor om commercieel te gaan, waardoor bedrijven als Alcontrol, Analytico, SGS etc. groeien. Commerciele labs bieden zelfs complete clinical trials aan voor de farmaceutische industrie.
Proef mijn zorgen ten aanzien van het analytisch chemisch vak. Hoe sta jij erin? De analist in 2006. Deel je visie in deze discussie.

Alvast bedankt!Beryllium: Titel volgens de discussieforumregels.

Veranderd door Beryllium, 17 december 2005 - 12:20


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

  Beryllium


 • >5k berichten
 • 6314 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 17 december 2005 - 12:24

Industrie is altijd commercieel geweest, dus in zoverre is de situatie voor een chemisch analist niet anders dan het altijd geweest is.

Het echte probleem ligt denk ik in de ontwikkelingen in het onderwijs, die op den duur gevolg hebben voor de toekomst van de huidige studenten. Maar is dat ook niet een kwestie van vraag en aanbod? Je zegt dat analisten nu meer opgeleid worden tot technoloog of operator; misschien is dat omdat daar nu eenmaal meer vraag naar is? Veel "standaard" analytisch werk kan tegenwoordig a.g.v. automatisering al met minder mankracht worden uitgevoerd; daarbij komt dan dat veel handelingen inderdaad routinematig worden, waardoor de HBO'er eigenlijk te hoog is opgeleid voor dat soort werkzaamheden.

Volgens mij heeft de HBO'er niks om zich zorgen om te maken. Tijden veranderen, en zowel opleiding als werk verandert mee.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

svennson

  svennson


 • >100 berichten
 • 107 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 december 2005 - 15:34

Hier in belgiŽ is er een trend , die minder en minder studenten naar etenschap en zeker chemie neemt .

Zo is er maar 1 school in West-vlaanderen die chemie geeft maar in tegenstelling zijn er wel 5 scholen die Biotechniek geven (mijn studie).

Ik denk gewoon dat 'de markt' wat veranderd van standaart vakken naar specialisatie vakken.
maar zoams mijn voorganger zegt ^^ het is wat vraag en aanbod spelletje.

grt svenn

Veranderd door Svennson, 17 december 2005 - 15:34


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures