Springen naar inhoud

loodverontreiniging


 • Log in om te kunnen reageren

#1

adirkse

  adirkse


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2006 - 22:14

Wij hebben een huis met door lood verontreinigde grond, niet ernstig maar wel vervelend. Weet iemand hoe saneringsbedrijven deze vervuilde grond schoonmaken?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jantine_CF

  Jantine_CF


 • Chemieforum.nl erelid
 • 485 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2006 - 08:35

In het ergste geval wordt de grond afgegraven, maar meestal is dat niet nodig. Zolang je geen plantjes kweekt op die grond en die gaat eten ligt het risico al een stuk lager.

Is er een risicoanalyse gemaakt van de grond onder jullie huis?

#3

Dante_CF

  Dante_CF


 • >250 berichten
 • 592 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2006 - 09:06

Misschien kan je hier iets mee.
Het gaat hier nu over Cadmium maar volgens mij moet het ook wel met lood lukken.


GMO planten en detoxificatie van zware metalen in bodems

In Vlaanderen vindt men in bepaalde gebieden verhoogde Cadmium concentraties in de bodem. Wanneer landbouwers hierop gewassen willen kweken dan zullen de gewassen in bepaalde mate dit Cadmium gaan opnemen en deze zware metalen kunnen vervolgens in de voedselketen terecht komen. Dit is niet gewenst. Anderzijds is het ook mogelijk dat indien er teveel Cadmium in de grond aanwezig is, de gewassen niet kunnen groeien.
Ook in de Verenigde Staten zouden er ongeveer 50.000 sites zijn die gecontamineerd zijn met zware metalen (oa oude mijnsites).
Er zijn verschillende manieren om bodems te saneren oa het afgraven van gecontamineerde bodem en hieruit de zware metalen te extraheren. Dit is echter een zeer dure methode.
Daarom probeert men (oa in de VS) de phytoremediatie als "opkuistechniekā€: het opkuisen van deze sites met behulp van (genetisch gewijzigde) planten. De planten laat men groeien op deze sites, ze nemen metaal op uit de bodem en accumuleren dit in de stengels. Vervolgens kunnen de planten worden geoogst en kan het metaal uit de stengels worden geextraheerd.
Er bestaan GGO planten die phytochelatines (eiwitten die zware metalen kunnen binden) bevatten en die kunnen worden gebruikt om vervuilde sites op te kuisen. Deze planten nemen meer zware metalen op uit de bodem en kunnen beter groeien dan niet genetisch gewijzigde planten

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures