Springen naar inhoud

[scheikunde] polysachariden


 • Log in om te kunnen reageren

#1

jack87

  jack87


 • >100 berichten
 • 147 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2006 - 15:20

Wederom een structuurformule vraag:

Uit polysachariden (zoals zetmeel en cellulose) kan alcohol (ethanol, C2H6O) worden gemaakt. De polysachariden moeten daartoe eerst worden gehydrolyseerd tot monosachariden.

Hoe teken je de structuurformule van een deel van een cellulosemolecuul (een deel dat bestaat uit tenminste twee monosacharide-eenheden) en laat zien hoe door middel van hydrolyse monosachariden ontstaan.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11161 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 17 januari 2006 - 15:25

Ik ga hier even van sucrose uit, het maakt voor de rest niets uit.

Als je uitgaat van de normale structuur van suiker, dan kom je al gauw op C12H22O11 uit, terwijl de molecuulformule van sucrose C6H12O6 is. Hier ontbreekt dus een molecuul water.

Als je nu kijkt naar de structuurformule, dan is dit een koolstofring met 5 koolstoffen en een zuurstof. Aan 4 van deze koolstoffen hangt een OH-groep en aan de laatste een methanolgroep.

Als je dit condenseert (zo heet dat), dan wordt een der OH-groepen van 1 ring erafgehaald en van de andere ring alleen het proton van 1 van de OH-groepen. Wat er uiteindelijk overblijft, zijn 2 sucrosemoleculen, gekoppeld met 1 atoom zuurstof. Een soort ether dus.

Plaatjes ter verduidelijking
Geplaatste afbeelding
Geplaatste afbeelding

Veranderd door FsWd, 17 januari 2006 - 15:28


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures