[scheikunde] polysachariden

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 147

[scheikunde] polysachariden

Wederom een structuurformule vraag:

Uit polysachariden (zoals zetmeel en cellulose) kan alcohol (ethanol, C2H6O) worden gemaakt. De polysachariden moeten daartoe eerst worden gehydrolyseerd tot monosachariden.

Hoe teken je de structuurformule van een deel van een cellulosemolecuul (een deel dat bestaat uit tenminste twee monosacharide-eenheden) en laat zien hoe door middel van hydrolyse monosachariden ontstaan.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] polysachariden

Ik ga hier even van sucrose uit, het maakt voor de rest niets uit.

Als je uitgaat van de normale structuur van suiker, dan kom je al gauw op C12H22O11 uit, terwijl de molecuulformule van sucrose C6H12O6 is. Hier ontbreekt dus een molecuul water.

Als je nu kijkt naar de structuurformule, dan is dit een koolstofring met 5 koolstoffen en een zuurstof. Aan 4 van deze koolstoffen hangt een OH-groep en aan de laatste een methanolgroep.

Als je dit condenseert (zo heet dat), dan wordt een der OH-groepen van 1 ring erafgehaald en van de andere ring alleen het proton van 1 van de OH-groepen. Wat er uiteindelijk overblijft, zijn 2 sucrosemoleculen, gekoppeld met 1 atoom zuurstof. Een soort ether dus.

Plaatjes ter verduidelijking

Afbeelding

Afbeelding

Reageer