Springen naar inhoud

Thuiskopievergoeding op MP-3 spelers en DVD-recorders wordt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

K. Jansen

  K. Jansen


 • >250 berichten
 • 510 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 november 2005 - 16:32

De onderhandelingen over de introductie van een Thuiskopievergoeding op portable digitale audiospelers (kortweg MP-3 spelers) en dvd-recorders bevinden zich in een laatste stadium. Deze onderhandelingen worden gevoerd in een aparte organisatie. Daarin zijn betalingsplichtigen en Stichting de Thuiskopie vertegenwoordigd. De voorzitter van deze onderhandelingsstichting is benoemd door de minister van Justitie. Zo wordt een zorgvuldig onderhandelingsproces gewaarborgd. De introductie van de vergoeding op MP-3 spelers en dvd-recorders wordt, volgens planning, begin 2006 verwacht.

In lijn met bestaande wetgeving
De vergoeding is geheel in lijn met de bestaande wetgeving. Deze stelt dat het kopiëren van beeld en geluid voor privé-doeleinden is toegestaan, maar dat rechthebbenden aanspraak hebben op een financiële compensatie. Deze wordt geregeld door een thuiskopievergoeding te leggen op voorwerpen waarmee voor privé-doeleinden kan worden gekopieerd. MP-3-spelers en DVD-recorders met harde schijf zijn duidelijke voorbeelden van dit soort voorwerpen.

Bescheiden vergoeding
Over de hoogte van de vergoedingen wordt dus nog onderhandeld. In de pers is gemeld dat de thuiskopievergoeding op de dvd-recorder €150 zou gaan bedragen. Dat is volledig onjuist. De vergoeding zou, naar de huidige stand van de onderhandelingen niet of nauwelijks boven de € 20 per apparaat uitkomen.

Wettelijke regeling
ICT Office en Fiar, brancheorganisaties van betalingsplichtige importeurs en fabrikanten, hebben in een persbericht bezwaar gemaakt tegen de introductie van een thuiskopievergoeding op genoemde producten. Dat is logisch, maar niet realistisch. Het is begrijpelijk dat zij zo veel mogelijk van genoemde apparaten willen verkopen, maar het is niet terecht dat zij het bestaan van de wettelijke regeling niet accepteren. Ook wordt door deze organisaties gesuggereerd dat het Innovatieplatform, onder voorzitterschap van minister-president Balkenende, tegen deze vergoedingen zou zijn. Dat is pure misleiding. Het Innovatieplatform roept op om terughoudend te zijn bij het grootschalig introduceren van
thuiskopievergoedingen op apparaten. Stichting de Thuiskopie is het daar helemaal mee eens. Er zijn vele apparaten waarmee ook kan worden gekopieerd. Die zijn echter primair bedoeld voor iets anders. Denk aan telefoontoestellen met MP-3 speler, een elektronische agenda met geheugen capaciteit voor muziek. Stichting de Thuiskopie pleit er niet voor om ook daar een thuiskopievergoeding op te berekenen, hoewel daar gezien het grote gebruik wellicht wel aanleiding voor zou zijn. Wij gedragen ons dan ook geheel volgens de wensen van onze minister-president en zijn Innovatieplatform. De introductie van een redelijke vergoeding op MP-3 spelers en DVD-recorders is volstrekt in lijn met de wettelijke regeling en met hetgeen in het buitenland gebruikelijk is.

Rekening houden met kopieerbeveiliging en legaal dowloaden
Bij de bepaling van de hoogte wordt rekening gehouden met het bestaan van kopieerbeveiligingen, directe betaling aan rechthebbenden in geval van legale downloads etc. De Thuiskopieregeling doet volledig recht aan de bevoegdheid van consumenten om voor privé-doeleinden te kopiëren en het geeft rechthebbenden een kleine financiële compensatie voor dat consumentengemak.

Verdeling vergoedingen onder auteursrechthebbenden
Sinds een groot aantal jaren incasseert stichting de Thuiskopie al vergoedingen op blanco dragers (tapes, cd's etc). Deze vergoedingen vinden via organisaties van rechthebbenden hun weg naar individuele uitvoerende kunstenaars, producenten en auteurs wier werken worden gekopieerd. Thuiskopie wordt in dat verband ook gecontroleerd door een door de overheid aangesteld College van Toezicht, die op een correcte uitvoering van de wettelijke regeling toeziet.

Hoofddorp, 9 november 2005

Bron: http://www.cedar.nl/.../berichten.html


Kortom, we kunnen weer lekker illegaal gaan downloaden want daar betalen we nu toch voor. Oplichters.


Dit kunnen ze toch niet maken? Mensen die eerlijk hun muziek downloaden gaan nu extra geld betalen voor mp3 dvd-spelers etc.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Cycloon

  Cycloon


 • >1k berichten
 • 4810 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 november 2005 - 16:35

Jah precies, zo denk ik er ook over, waarom heffen ze extra kost op die zaken voor illigale downloads ? Dat wil dus zeggen dat iedereen illigaal mag downloaden want je betaalt er voor, eigelijk zeggen ze dus dat downloaden van films legaal word, want je betaald er toch voor ? :roll:

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures