voedselbederf
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 7
voedselbederf
hallo ik heb even een vraag
wie weet welke micro-organisen Kaas, Yoghurt, Bier laten bederven
alvast bedankt voor jullie hulp
M.V.G snicker0
wie weet welke micro-organisen Kaas, Yoghurt, Bier laten bederven
alvast bedankt voor jullie hulp
M.V.G snicker0
Re: voedselbederf
Met de zoekfunktie "kaas yoghurt" vindt je het volgende topic
http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?...hl=kaas+yoghurt
http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?...hl=kaas+yoghurt
-
- Berichten: 740
Re: voedselbederf
De soorten die daar niet vernoemd zijn maar ook vaak mede verantwoordelijk zijn voor bederf:
Yersinia en Listeria
Yersinia en Listeria
-
- Berichten: 2.035
Re: voedselbederf
Da's wel erg algemeen... ik ken een Yersinia-soort die wel wat meer doet dan voedsel bedervenRoy van Heesbeen schreef: De soorten die daar niet vernoemd zijn maar ook vaak mede verantwoordelijk zijn voor bederf:
Yersinia en Listeria
Kan je wat specifieker zijn? (ik ben ook geinteresseerd!)
-
- Berichten: 740
Re: voedselbederf
Het is natuurlijk heel verschillend welke soort de veroorzaker is van bederf.
Over het algemeen wordt bederf bij producten zoals melk en verse room meestal veroorzaakt door Listeria en Salmonella. Bij kaas ligt dit ook een beetje hetelfde omdat deze producten op elkaar lijken.
Bederf bij bier kan veroorzaakt door Literia, maar meestal Bacillus soorten waarvan de sporen zijn gaan groeien. Ook kunnen lactobacillen het bier verzuren.
Yoghurt is een voedingsmiddel dat in werkelijkheid al 'bedorven' is door lactobacillen. Deze kunnen na een lange tijd er wel voor zorgen dat de smaakverloren gaat. Na verloop van de tijd kunnen ook andere acidofiele bacterien hierin uitgroeien.
Yersinia is vaak de veroorzaker van bedorven vakensvlees, het komt ook wel eens voor dat deze melk en kaas bederft. (meestal de Yersinia enterocolitica)
Over het algemeen wordt bederf bij producten zoals melk en verse room meestal veroorzaakt door Listeria en Salmonella. Bij kaas ligt dit ook een beetje hetelfde omdat deze producten op elkaar lijken.
Bederf bij bier kan veroorzaakt door Literia, maar meestal Bacillus soorten waarvan de sporen zijn gaan groeien. Ook kunnen lactobacillen het bier verzuren.
Yoghurt is een voedingsmiddel dat in werkelijkheid al 'bedorven' is door lactobacillen. Deze kunnen na een lange tijd er wel voor zorgen dat de smaakverloren gaat. Na verloop van de tijd kunnen ook andere acidofiele bacterien hierin uitgroeien.
Yersinia is vaak de veroorzaker van bedorven vakensvlees, het komt ook wel eens voor dat deze melk en kaas bederft. (meestal de Yersinia enterocolitica)
-
- Berichten: 7
Re: voedselbederf
en ik heb nog ff een vraagje hoe kun je die 2 soorten herkennen ik ben al bezig geweest met zoeken maar ik kan het niet egt vinden
alvast bedankt Nick
alvast bedankt Nick
-
- Berichten: 740
Re: voedselbederf
selectief kweken op een voedingsbodem. Deze is per soort verschillend.
De soort agar voor de bacterie heb ik hieronder even neergezet.
Voor e.coli: EMB agar
Voor listeria: PACAM agar
Voor yersinia: CIN agar
Voor Bacillus: MYP agar
De soort agar voor de bacterie heb ik hieronder even neergezet.
Voor e.coli: EMB agar
Voor listeria: PACAM agar
Voor yersinia: CIN agar
Voor Bacillus: MYP agar