"proefjes" met zout

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 338

"proefjes" met zout

Hoi,

Na een paar jaar moet ik weer een ouderwetse spreekbeurt gaan houden. Nu ga ik de mijne houden over keukenzout. Ik zal er minimaal 5 minuten over gaan spreken.

Nu heb ik al enkele "proefjes" gevonden over keukenzout. Maar kennen jullie nog wat mooie proefjes die ik makkelijk thuis kan voorbereiden?

mvg Nerst.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: "proefjes" met zout

Je kunt door vergruist ijs (ijsblokjes kapotslaan) van rond de 0 °C te mengen met keukenzout een afkoeling krijgen tot iets meer dan -20 °C. Dit effect kun je met een thermometer goed laten zien.

Kijk ook eens in deze topic voor meer info over dit verschijnsel.

Berichten: 162

Re: "proefjes" met zout

inderdaad: vroeger werd zo roomijs gemaakt: het ijsmengsel werd in een metalen vat gedraaid in een houten ton, dat gevuld werd met stukjes ijs en zout en het geheel werd net zo lang gedraaid totdat de roomijs opgesteven is. Je kunt het nog steeds op deze manier klaarmaken als je dat wilt. Het waren de chinezen die dit als eerste ontdekt hebben, maar het ijs uit de Tang-dynastie (ong. 600-900 na Christus) zou ons niet echt gesmaakt hebben: het was gemaakt van bevroren melk, honing en kamfer :) .

Reageer