Overdracht bacterien

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 4

Overdracht bacterien

Hallo allemaal,

Weet iemand misschien iets over de overdacht van bacterien via de huid en hoe bacterien zich precies verspreiden.

Als iemand hier een antwoord op kan geven zou ik heel blij zijn.

Groetjes

Gebruikersavatar
Berichten: 2.330

Re: Overdracht bacterien

Dit is een aspecifiek afweersysteem. Dus komen ze zeer moeilijk (waarschijnlijk niet) door de huid.


De Aspecifieke Afweer

De huid

Een belangrijke barrière tegen bacteriën, en tevens het grootste orgaan van onze lichaam, is de huid. De kracht van deze barrière komt in eerste instantie door zijn ondoordringbare vermogen (zie figuur 1) voor vele micro-organismen. Bacteriën hebben een bepaalde conditie nodig om te overleven en de huid zorgt ervoor dat daar niet aan wordt voldaan.

De talgklieren van de huid maken talg dat zorgt voor een verlaging van de pH op de huidoppervlak en dat maakt het de bacteriën extra moeilijk om binnen te dringen. Naast pH is de droogte van de huid ook van belang bij het afweren van bacteriën. Bacteriën leven namelijk over het algemeen in een vochtige omgeving. Als laatste wordt het door het schilferen van de huid extra lastig gemaakt voor deze micro-organismen om te hechten.

Dan hebben we ook de organen waar het wel vochtig is zoals de ogen, longen en maagdarm kanaal. Als oplossing scheiden deze organen toxische producten uit tegen de bacteriën in het traanvocht of mucus (slijmlaag die de binnenkant van het maagdarm kanaal bekleedt). Voorbeelden van toxische producten zijn lysozym (maakt de celwand kapot), lactoferrine (bacteriën hebben ijzer nodig voor hun groei en lactoferrine bindt ijzer) en ze scheiden antibacteriële peptiden uit die in de membraan van de micro-organismen een porie (een kanaal) vormen waardoor de bacteriën dood gaan.

bron
MvG Ron

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Overdracht bacterien

"Overdracht via de huid" is inderdaad veel waarschijnlijker dan "overdracht door de huid".

Via de huid betekent over het algemeen dat je bacteriën van iemand overneemt via huidcontact, dat die bacteriën daar enige tijd overleven, en via de mond/ogen/neus of andere zwakke plekken het lichaam binnendringen.

Berichten: 740

Re: Overdracht bacterien

Bacteriën die op de huid terecht komen hebben ook veel last van de commensale huidflora die de andere bacteriën overgroeien.

Reageer