Springen naar inhoud

- - - - -

Rotterdam


 • Log in om te kunnen reageren

#1

McSnarf

  McSnarf


 • >100 berichten
 • 184 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2006 - 19:41

ROTTERDAM - In het Rotterdamse Botlekgebied hangt een zoutzuurwolk boven het terrein van het bedrijf AVR Maritiem. De wolk ontstond doordat uit een container op het terrein aan de Oude Maasweg para-benzotrichloride ontsnapte.

De inhoud van de container mengde zich met lucht, waardoor zich een zoutzuurwolk vormde boven de container, meldde de Milieudienst Rijnmond. Medewerkers van de milieudienst DCMR doen onderzoek bij het bedrijf.


De brandweer zet hoogwerkers met waterkanonnen in, die ervoor zorgen dat de wolk zich niet verplaatst en de vrijkomende stof bij de bron wordt neergeslagen. Hoelang dit gaat duren, kon de brandweer niet inschatten, aangezien niet bekend is of de container helemaal vol was.

Volgens de hulpdiensten drijft de zoutzuurwolk niet naar andere plaatsen. Uit voorzorg is de scheepvaart op de Nieuwe Waterweg stilgelegd, aldus de politie. Ook de Oude Maasweg is afgesloten voor verkeer.

Enkele medewerkers van een bedrijf aan de Vondelingenweg zouden ademhalingsproblemen hebben opgelopen. Personeel van dit bedrijf moet binnen blijven.Is dat goedje zo actief dat het als een soort vertrekkende groep direct zoutzuur wolken geeft?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

  DrQuico


 • >1k berichten
 • 2952 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 maart 2006 - 23:31

para-benzotrichloride (of para-benzeenchloride van de AD-website) lijkt mij niet echt een juiste naam voor wat voor verbinding dan ook. Misschien is het een afkorting die intern bij het bedrijf (AVR) wordt gebruikt of het is gewoon verkeerd verstaan door de journalisten/persvoorlichter. Wanneer het echter para-.....benzoyl chloride (vermoedelijk) betreft dan reageert dit inderdaad met water snel tot zoutzuur en het overeenkomstige benzoŽzuur. Zuur chlorides zijn immers vrij reactief.

Helaas neemt de media niet de moeite om de juistheid van de chemische naam na te trekken (op dit forum hebben ze waarschijnlijk al binnen een paar minuutjes antwoord ;) ) en schrijven ze maar wat op. Er staat nu in ieder geval nog niets bij de persberichten van de AVR website.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures