Springen naar inhoud

[scheikunde] methaan


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Rub

    Rub


  • >100 berichten
  • 141 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 april 2006 - 17:29

Beste leden,

Onlangs is ontdekt dat planten naast zuurstofgas ook methaan produceren (methaan die niet ontstaat door het rottingsproces van planten) elke acht jaar zou de vegetatie op aarde een gasbel ter grootte va Slochteren in de atmosfeer loslaten.

Wetenschappers hadden wel al een vermoeden maar bewezen dit als volgt:

Ze lieten een plant in een doos met speciaal methaanvrije lucht groeien.Vervolgens kon een gaschromatograaf meten welke gassen in de doos zaten en in welke concentratie.

Uiteindelijk vonden ze volgende metingen:In de doos was ruim 1 op 4 miljoen een methaanmolecule. De concentratie in gewone lucht is nog acht keer groter.

Wetenschappers tasten nog in het duister over de oorzaak dat planten methaan produceren.

Toch is mijn vraag of er hier op dit forum al personen zijn die een voorzichtige hypothese hebben hieromtrend. Alle meningen zijn welkom.

Het is misschien interessant om weten de personen die dit onderzochten hebben volgende hypothese: Ze vermoeden dat pectine(een bestanddell van de celwand) de bron van het methaan, maar dit is ook echt maar een vermoeden.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures