Springen naar inhoud

calciumfosfaatneerslag in weefsels


 • Log in om te kunnen reageren

#1

lgm

  lgm


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 april 2006 - 02:01

Bij dialyse patienten is de calciumfosfaathuishouding verstoord. Bij een te hoge fosfaatconcentratie slaat er calciumfosfaat neer. Mensen kunnen daar erg veel klachten van ondervinden. De beheersing van de Ca en PO4 concentraties zijn (oa) daarom van groot belang voor dialyse patienten. Daarbij wordt in een leerboek voor dialyseverpleegkundigen gemeld dat wanneer het produkt van de calcium en fosfaatconcentraties (in millimol/liter) groter is dan 5, het risico van neerslagen groot is. (in mol/liter: 5 10exp-6). Nu vond ik op Internet dat het oplosbaarheidsprodukt van Cafosfaat 3.32 10exp-9 is. Hoe is dit met elkaar te rijmen? lgm.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

  DrQuico


 • >1k berichten
 • 2952 berichten
 • VIP

Geplaatst op 05 april 2006 - 02:25

Welkom op het Chemieforum!

Het oplosbaarheidsproduct van calciumfosfaat: Ca3(PO4)2 heeft de dimensie mol5/l5. Het product van de calcium en fosfaat concentraties heeft de dimensie mol2/l2. Deze twee producten zijn dus niet hetzelfde.

Je zou in het leerboek dus kunnen zetten dat wanneer product van het kwadraat van de calciumconcentratie en de fosfaatconcentratie tot de derde macht gelijk is aan het oplosbaarheidsproduct er een grote kans op neerslagvorming is. Maar dat werkt niet zo praktisch.

Het is handiger gewoon het product van de calcium en fosfaat concentraties te gebruiken met de hierbij behorende waarde.

Wanneer je helemaal nauwkeurig doorrekent geeft het gebruik van enkel het product van de calcium en fosfaatconcentraties wel wat afwijkingen in vergelijking met gebruik van het echte oplosbaarheidsproduct. Maar dat is niet erg omdat het om een vuistregel gaat die waarschijnlijk goed opgaat.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures