Springen naar inhoud

[Forum] Beheerders aansprakelijk voor reacties


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Raspoetin

  Raspoetin


 • >1k berichten
 • 3514 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 mei 2006 - 07:09

http://tweakers.net/...r-reacties.html

'Forumbeheerders zijn verantwoordelijk voor reacties'
Door Harm Hilvers - zaterdag 22 april 2006 22:02 - Bron: Heise Online - Views: 28.932 - Permalink
De Hamburgse rechtbank heeft afgelopen donderdag de uitspraak gepubliceerd in een zaak die eind september 2005 was aangespannen door Universal Boards-directeur Mario Dolzer tegen Heise Zeitschriften Verlag. Rond 20 september vorig jaar was op een van de forums van Heise een artikel verschenen waarbij in de reacties werd opgeroepen tot het downloaden van een bepaald bestand van de servers van Universal Boards. Het doel van deze downloadactie was het onbereikbaar maken van de webservers. Universal Boards houdt zich bezig met het zoeken naar vrijgekomen domeinnamen van andere bedrijven om deze te registreren en er zelf sites te gaan hosten. Universal Boards was niet te spreken over de onbereikbaarheid van zijn servers en vroeg daarom Heise de downloadaanwijzingen te verwijderen. Heise gaf gehoor aan dit verzoek, maar wilde geen schuldbekentenis tekenen. Heise vond namelijk dat het geen actie had hoeven te ondernemen zolang men niet van de 'foute' reacties op de hoogte was, iets wat Universal Boards wel vond.

Het standpunt van Heise was gebaseerd op een uitspraak uit 2002, die stelde dat forumaanbieders alleen verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van schadelijke content in het geval dat zij ervan op de hoogte gesteld zijn. De rechtbank in Hamburg heeft deze uitspraak nu uitgebreid met het vereiste dat ook actief gezocht moet worden naar dergelijke reacties. Het aanbieden van een forum is, aldus de rechter, een zakelijke handeling met alle bijkomende verplichtingen. Een hiervan is dat actief voorkomen moet worden dat er schadelijke gegevens verspreid worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle reacties gescreend moeten worden. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld door een tekort aan medewerkers, moet de forumaanbieder minder activiteiten aanbieden. De rechter ziet de forumbeheerder dus als de partij die de onrechtmatige daad pleegt, omdat het (technisch) mogelijk is dit te voorkomen, door bijvoorbeeld screening. Als dat niet gebeurt, stemt de aanbieder dus in met hetgeen geplaatst wordt en kan dan dus ook verantwoordelijk gehouden worden.

Hamer

Heise Zeitschriften Verlag was niet erg tevreden over de uitspraak en heeft aangegeven in hoger beroep te gaan. Volgens het bedrijf zou het namelijk het einde betekenen van de florerende forumcultuur in Duitsland wanneer alle reacties van tevoren gescreend moeten worden. Als de uitspraak ondanks een hoger beroep toch blijft staan, zou dit ook gevolgen kunnen hebben voor andere Europese landen. Rechters zoeken voor hun uitspraken namelijk naar vergelijkingsmateriaal en dat kan bij dit soort zaken, die veelal nog een onontgonnen gebied vormen, ook buiten de landsgrenzen. Het is daarom dan ook onduidelijk hoe een dergelijke rechtszaak in Nederland zou verlopen. De pogingen die fora in de regel doen om zichzelf in te dekken in de vorm van huisregels, een faq of algemene voorwaarden, garanderen niet per definitie de onaansprakelijkheid van het medium in kwestie. Het was voor de rechter overigens geen vraag of de geplaatste en verwijderde content niet door de beugel kon, dat was namelijk sowieso niet toegestaan en daar ging de rechtszaak niet over.


Voor als er nog eens een keer een k3wl langskomt is dit (voor beheerders) handig om in het achterhoofd te houden. Weliswaar Duitsland, maar goed.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

  Beryllium


 • >5k berichten
 • 6314 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 04 mei 2006 - 08:32

Ik snap het niet helemaal... zou je nu ook als fabrikant van billboards aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de inhoud van de advertenties op het door jou gefabriceerde billboard omdat je er nu eenmaal een mogelijkheid toe biedt?

Anyway, ik denk dat het bij ons wel redelijk snor zit, we zijn volgens mij erg voorzichtig als het op risicovolle vragen aankomt.

Verplaatst naar Discussie, is wel de moeite waard!
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

The Herminator

  The Herminator


 • >1k berichten
 • 2035 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 mei 2006 - 10:00

Wat is het probleem? de (Duitse) rechter heeft gesteld dat er pas van aansprakelijkheid sprake is als de forum-beheerders op de hoogte zijn gesteld van problemen n.a.v. op hun forum geplaatste content, en er desondanks niets aan hebben gedaan.....

Je krijgt dus altijds eerst de mogelijkheid om e.e.a. te corrigeren [!]

@Beryllium: Het gaat natuurlijk niet om de fabrikant van billboards (als analogie zouden we het qua forums dan hebben over de fabrikant van web-software!), maar om het bedrijf dat de ruimte op die billboards verhuurt.... ;)

#4

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 mei 2006 - 10:43

Eerlijk gezegd vind ik deze discussie niet wezenlijk anders dan deze:

http://www.chemiefor...?showtopic=6136

Ook daar is de vraag al gesteld hoe om te gaan met verdachte vragen en wat je als forum hier mee moet doen. Als de regels echt veel strakker zouden worden, dan zou je als chemieforum waarschijnlijk geen bestaansrecht meer hebben, of zou je moeten uitwijken naar een hostingbedrijf in Verweggistan, waar de Nederlandse overheid (of de EU) niks over kan zeggen.

Ik denk dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen en wat mij betreft blijft chemieforum gewoon zoals het nu is.

#5

Jorim

  Jorim


 • >5k berichten
 • 5122 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 04 mei 2006 - 12:39

Volgens mij worden veel mensen hier al gestoord van de controle op inhoud, spelling, taalgebruik, beleefdheid, etc, dus het verwijt dat wij niet actief screenen gaat al niet op ;)

Beetje overdreven allemaal, maar opzich wel goed dat er nu over nagedacht moet worden wie de verantwoording draagt. Houd verder wel in je achterhoofd dat bij registratie je accoord bent gegaan met onze voorwaarden waarin wij duidelijk stellen dat de auteurs verantwoordelijk zijn voor de door hun geplaatste topics. Of dat 'rechtsgeldig' is, geen idee!

#6

biochemiefreak

  biochemiefreak


 • >1k berichten
 • 2330 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 mei 2006 - 16:20

Houd verder wel in je achterhoofd dat bij registratie je accoord bent gegaan met onze voorwaarden waarin wij duidelijk stellen dat de auteurs verantwoordelijk zijn voor de door hun geplaatste topics. Of dat 'rechtsgeldig' is, geen idee!


Wel de moeite waard om uit te zoeken. Zijn er nog juristen op het forum. Waarschijnlijk niet. :P
Maar goed we komen zo wel een de regelzucht van het land. Alles moet vast staan op papier om misverstanden te voorkomen. ;)

MvG Ron

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures