Basis chemicaliën

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 338

Basis chemicali

Hoi,

Nu ik al geruime tijd op zoek ben naar chemicaliën, kom ik er jammer genoeg achter hoe moeilijk het is om als 18 jarige student aan chemicaliën te komen. En nu stoffen synthetiseren nu eenmaal ook bij ons vak hoort vraag ik mij wel eens af welke basis chemicaliën de meeste van ons zoal in huis heeft.

Mijn vraag aan jullie is dus, welke basis chemicaliën jullie zoal in huis hebben, om beginnende vanuit deze, zelf kleine hoeveelheden stoffen te synthetiseren.

Nu weet ik ook wel dat de "basis" chemicaliën afhangen van wat je precies wil synthetiseren. Daarom dat dit ook maar een algemene vraag is naar wat jullie nu ongeveer in jullie labo hebben staan. Ik vraag dan ook niet naar jullie "speciale" chemicaliën.

mvg Nernst

Berichten: 3.145

Re: Basis chemicali

Je vraag is wel heel erg algemeen. Ik kan hier wel een hele lijst met chemicalien neer zetten, die aardig zijn om te hebben, of die misschien wel in ieder huislabje moeten staan, maar je zult toch iets specifieker moeten zijn.

Wat wil je zoals voor experimenten doen met die stoffen, die jij graag wilt?

Zit je te denken aan organische of anorganische chemie? Zelf ben ik van mening dat anorganische chemie zich veel beter leent voor huischemie, dan organische chemie. Reacties verlopen vaak sneller, met goed zichtbaar resultaat, en in waterige oplossing, terwijl bij organische chemie vaak veel meer moeite moet worden gedaan om reacties te laten verlopen. Tevens vereist het heel wat meer apparatuur (lees: glaswerk en opstellingen). Het is maar, hoe ver je wilt gaan. Op sciencemadness lees ik wel verhalen van mensen, die blijkbaar complete metersgrote opstellingen thuis hebben staan en daar allerlei syntheses in doen. Ik vind dat prima, maar mij gaat het persoonlijk wat te ver, ook gezien de beperkte ruimte en middelen die ik thuis heb. Maar goed, dat hangt natuurlijk van ieders persoonlijke omstandigheden, financiele middelen en interesses af.

Ik heb wel een pagina geschreven op mijn website over het opzetten van een huislabje, maar dat gaat wel uit van anorganische chemie, met beperkte middelen qua apparatuur en gebruik van waterige oplossingen (scheelt een hoop schadelijke dampen).

http://woelen.scheikunde.net/science/chem/misc/homelab.html

Uiteindelijk valt het ook best nog wel mee om aan chemicalien te komen hoor. Je staat er versteld van wat een keramieker allemaal in huis heeft (allerlei zouten van transitiemetalen als V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Mo), wat fotografiezaken allemaal hebben (dan heb ik het niet over de zaak op de hoek, maar internationaal opererende on-line winkels met materiaal voor specialisten en gevorderde hobbyisten). Ik heb een flinke verzameling chems opgebouwd in de loop der jaren en daarvan heb ik welgeteld 0 verkregen via bedrijven als Sigma, Acros, e.d., want die leveren niet aan particulieren. Er zijn echter legio andere bedrijven die wel aan particulieren leveren en dan kun je ook interessante stoffen als sterke oxidatoren en reductoren, de gangbare minerale zuren in hoge concentraties, allerlei oplosmiddelen, etc. verkrijgen. Je moet alleen niet alles ineens willen, want daarvoor is het allemaal te duur.

Berichten: 338

Re: Basis chemicali

Woelen, bedankt voor je reactie. Hier heb ik echt wat aan!

Mijn interesse gaat vooral uit naar organische chemie.

Wat ik mij eigelijk gewoon afvroeg, misschien wel slecht geformuleerd, is welke stoffen jullie nu eenmaal niet zelf moeten/willen kopen, omdat jullie ze op een makkelijke manier thuis zelf synthetiseren, extraheren, etc.

Ik maak op dit moment slechts mijn middelbaar onderwijs af, en ga dan ook pas volgend schooljaar naar het hoger onderwijs, maar ik wil vooruit in het leven, en eigelijk wel wat verder staan op gebied van stoffen synthetiseren dan in school stap voor stap alles voorgekauwd krijgen.

Neem nu als simpel voorbeeld het extraheren van caffeïne uit koffie/thee. Nu heb ik daar DCM (dichloormethaan) en natriumcarbonaat voor nodig. Nu ben ik geen gastje die zich snel neerlegt bij het niet kunnen vinden van chemicaliën, maar ik vind het op mijn leeftijd (18) moeilijk om ergens echt serieus genomen te worden ivm chemicaliën. Men denkt steeds: "Daar heb je weer een vuurwerkfreak, oid.".

Ik zit dus eigelijk een beetje opgescheept met het gevoel, nergens serieus genomen te worden op gebied van het aankopen van chemicaliën. En dat vind ik een spijtige zaak, want dit stoort toch wel een beetje mijn interesse in chemie. Het werkt echt demotiverend, en dat begin ik stilaan wel te merken.

Ook denk ik wel dat ik een beetje in het verkeerde land (België) geboren ben voor het uitoefenen van deze hobby. Ik kijk zo nu en dan ook wel eens achter glaswerk, en ik merk toch wel dat het meeste dat aangeboden wordt, in Nederland aangeboden wordt. België loopt op dit vlak erg achter op jullie Nederlanders.

Eventuele spellings/gramatica fouten voorbehouden.

Gebruikersavatar
Berichten: 292

Re: Basis chemicali

Heb zelf geen chemicalien thuis, voor de toepassing van experimenten dan he :P Voel de behoefte niet om in mn eigen huis te gaan experimenteren, en daarnaast wat ik tegenwoordig kicken vind is over het algemeen vrij gevaarlijk en laat ik over het algemeen achter in m'n brein liggen.

En soms.... ;)
4e-jaars Life, Science & Technology: Chemie

Berichten: 3.145

Re: Basis chemicali

Nernst, ik denk dat je het als organisch chemicus inderdaad een stuk lastiger hebt, dan als inorganisch chemicus. Met organische chemie ben je al snel een keer uitgeexperimenteerd, omdat er gewoon te weinig verschillende oplosmiddelen te krijgen zijn, te weinig reagentia en te weinig apparatuur om de reacties in uit te voeren. Dit is voor mij ook een belangrijke reden om me hoofdzakelijk met anorganische chemie bezig te houden. Ook daarin is veel interessants te doen, en het gaat dan echt niet alleen om knallen, roken en vuur maken. Veel interessante dingen zijn te doen op het gebied van complexen, vorming en reacties van diverse (sommige zelfs gekleurde) gassen en nog veel meer, zoals je misschien wel op mijn site hebt gezien.

Qua organische oplosmiddelen denk ik dat je het wel hebt gehad met aceton, wasbenzine, ether, trichloormethaan, alcohol en misschien ethanol. DMSO en nitromethaan zijn ook steeds eenvoudiger aan te komen, omdat er blijkbaar een toenemende vraag is vanuit andere hobbies. Maar stoffen als DCM, chloroform, tetra e.d. zijn echt niet eenvoudig aan te komen, ook voor mij niet. Voor mij is dat dus minder een probleem, omdat ik er niet zoveel toepassingen voor heb.

Het is aan de andere kant verbazingwekkend hoe gemakkelijk je dan toch weer kunt komen aan exoten als IrCl4, RuCl3, K3Co(NO2)6 om er maar een paar te noemen. Deze stoffen kun je zomaar online bestellen bij hobbybedrijven. Ook stoffen als K2Cr2O7, KMnO4, NaClO4, e.d. is geen enkel probleem om on-line aan te komen. Als je wilt, mail me maar, ik ga hier geen adres geven, waar je deze oxidatoren kunt krijgen. Je moet wel een creditcard of een paypal account hebben, anders wordt het lastig. Er wordt best veel verstuurd via de post, maar niet alles. Sommige stoffen zijn te gevaarlijk, zelfs met speciale hazmat verpakking. Dus een stof als CrO3 krijg je niet verstuurd, of hooguit in potjes van 25 gram, maar zeker als je net begint moet dat toch geen probleem zijn. De meeste stabiele vaste stoffen worden verstuurd, vloeistoffen is een ander verhaal.

Dus, denk nog eens goed na, wat je nou precies thuis wilt doen. Ik wil je zeker aanmoedigen om niet de handdoek in de ring te gooien, er is echt zoveel leuks te ontdekken, maar je zult wel goed moeten weten wat je wilt, wat er kan, maar ook wat er niet kan (qua verkrijgbaarheid, maar vooral ook qua veiligheid en ook qua kosten).

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Basis chemicali

Er zit een tegenstrijdigheid in je verhaal: je zegt dat je trichloormethaan wel krijgt en chloroform niet...

Gebruikersavatar
Berichten: 160

Re: Basis chemicali

Er zit een tegenstrijdigheid in je verhaal: je zegt dat je trichloormethaan wel krijgt en chloroform niet...
Maakt niet uit. Voor de meeste toepassingen kan je chloroform vervangen voor DCM (vrij verkrijgbaar bij de DHZ-zaak). Als het echt chloroform moet zijn kan je het altijd nog zelf maken uit aceton en bleekwater. Voor echt moeilijke verkrijgbare stoffen is het altijd handig als je wat contacten hebt in het chemie-hobby-circuit. Op die manier is vrijwel alles verkrijgbaar.

Berichten: 338

Re: Basis chemicali

Wel, Woelen je mag mij altijd het adresje doormailen indien je dit nog wilt doen. U kan mij e-mailen dmv de e-maillink in mijn profiel.

Verder zoek ik nog steeds een bron voor dichloormethaan als ook natriumcarbonaat voor het extraheren van caffeïne. Vervangstoffen zijn natuurlijk ook altijd welkom.

Ook andere proefjes op het extraheren van stoffen + uitkristalisseren zijn welkom. Waarom ik proefjes op extractie + kristalissatie wil doen, is omdat ik dit nog nooit gedaan heb ;)

mvg Nernst

Gebruikersavatar
Berichten: 496

Re: Basis chemicali

En daar komt de aap uit de mouw ;)

Heb je de 3 heksen al geprobeerd?

of kijk eens op http://www.creavisie.com/prlgrondstoffen.pdf

dat is een keramiekhobby winkel die aardig wat verkoopt, oa Natriumcarbonaat

Berichten: 3.145

Re: Basis chemicali

Er zit een tegenstrijdigheid in je verhaal: je zegt dat je trichloormethaan wel krijgt en chloroform niet...
Foutje van mijn kant, ik bedoel trichlooretheen (kortweg: tri). Dat kun je nog steeds kopen, als een ontvettingsmiddel, vlekkenwater. Maar tri is heel wat anders dan chloroform.

Nernst, natriumcarbonaat kun je gewoon in de supermarkt kopen als kristalsoda. Het is dan wel met kristalwater, dat echter heel gemakkelijk te verwijderen is. Bij zaken als de Welkoop, maar vast ook wel bij andere tuin/zwembadzaken kun je ook 98% (vrijwel) watervrij natriumcarbonaat kopen als zgn. pH-plus.

@KF: Zelf heb ik eerlijk gezegd nog nooit zuiver DCM gevonden in een DHZ-zaak. Vaak wel spul, waar het in zit, maar dan moet je nog wel wat effort er in stoppen om het te zuiveren d.m.v. destillatie. Maar inderdaad, als hobbychemicus moet je soms wel wat moeite doen om aan zuivere chems te komen. Zo heb ik een deel van mijn anorganische chems ook zelf gemaakt uit andere eenvoudiger te krijgen materialen.

KF heeft zeker gelijk dat contacten in de hobby-chemie wereld goed helpen. Op die manier ben ik ook aan aardig wat leuke chems gekomen en op mijn beurt heb ik anderen weer aan leuke chems kunnen helpen. We hebben allemaal wel bepaalde bronnen, die ook allemaal weer verschillend zijn en soms lopen we tegen een eenmalige gelukstreffer aan. Door uitwisselen kun je zo aan aardig wat leuk spul komen.

Berichten: 2.746

Re: Basis chemicali

chlorofrom is volgens mij wel verkrijgbaar, het wordt bijvoorbeeld gebruikt om plastic platen aan elkaar te 'lijmen'

ik dacht ergens gelezen te hebben dat je het bij de apotheker kan kopen.

Reageer