Springen naar inhoud

Mesomere effecten.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Bert F

  Bert F


 • >1k berichten
 • 2588 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2006 - 12:29

Hallo,

bij het onderwerp mesomere effecten zegt men mij dat het gaat om resonantie structuuren en dat dus daarbij de elektronen niet verplaats worden kan dat fout gelezen?

Groeten.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

  Beryllium


 • >5k berichten
 • 6314 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 16 mei 2006 - 13:08

Ik ben het niet eens met de bewering dat elektronen niet verplaatsen in deze context. Eigenlijk verplaatsen ze juist wel, maar blijft de bindingstructuur gelijk. Je hebt als het ware elektronen die niet zozeer bij een bepaalde binding horen zoals normaal, maar zich als het ware 'uitsmeren' over een deel van het molecuul.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

The Herminator

  The Herminator


 • >1k berichten
 • 2035 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2006 - 13:53

Waar je eigenlijk mee te maken hebt is een "ensemble" van structuren, wat opgeteld leidt tot de "echte" structuur (de structuur die "normaal" het meeste voorkomt).

Met bijv. een ab initio berekening kan je goed zien waar dit toe leidt: bijna elk atoom in een molecuul draagt wel een zekere lading, OOK degenen die in de "normale" (getekende) structuur neutraal lijken te zijn!

@Maarten: dit geldt net zo hard voor elektronen die "horen" bij een bepaald atoom, zie bijv. hier klik ;)

#4

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 mei 2006 - 20:36

We spreken hier over een kwantummechanische beschrijving. Je kunt daarin niet spreken over het bewegen van elektronen. Dit schrijft Herman eigenlijk ook. Wat er gebeurt is een kansverdeling voor de positie van de elektronen, afhankelijk van het moleculaire energieniveau waar ze zich in bevinden.

Zelfs een ab-initio berekening gaat van "voorkennis" uit, namelijk dat de moleculaire orbitals heel sterk lijken op overlappende atomic orbitals. De moleculaire orbitals worden dus beschreven als (onderling orthogonale) lineaire combinaties van redelijk waarschijnlijke atomic orbitals. Op deze manier is het makkelijk om een elektron in de moleculaire orbitaal aan atomen in het molecuul toe te wijzen (welke atomic orbitals hebben een significante bijdrage aan de betroffen moleculaire orbitaal). Dit blijft echter een benadering van wat er in werkelijkheid gebeurt.

In een "gedelocaliseerd" systeem spreekt de naam voor zich: atoomorbitalen van meer dan twee atomen worden gebruikt om de betroffen moleculaire orbitaal te maken waarin het elektron zich bevindt. Er is dus niet uitsluitend kans om dit elektron op een enkel atoom of rondom een bepaalde binding aan te treffen, maar veel meer ruimte. De resonantiestructuren geven een idee hoe ver deze ruimte zich uitstrekt, maar zegt niets over "bewegingen" van bij die binding betrokken elektronen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures