controlemonsterse

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

controlemonsterse

wat is het verschil tussen een precisiecontrole monster en een juistheid controlemonster en hoe pas je deze toe?

Berichten: 90

Re: controlemonsterse

Precisie is de graad van overeenkomst tussen herhaalde metingen van dezelfde eigenschap(gehalte of concentratie). Dus een maat voor de reproduceerbaarheid of herhaalbaarheid van een analyse.

Juistheid of accuratesse geeft de mate weer van de overeenkomst tussen een gemeten waarde x en de echte (bv literatuurwaarde) waarde y.

Berichten: 161

Re: controlemonsterse

In mijn situatie is een PRECISIE controle monster ofwel een uitvoering van een bepaling in duplo ofwel een standaard monster (die door iedereen bepaald wordt, kan daarom ook als referentie dienen).

Een CONTROLE monster wordt bij ons genomen als - volgens de SPC regels en specificaties - er een afwijkende waarde wordt gevonden óf het verschil tussen het monster en het laatste monster meer dan 2,5 punt is.

Re: controlemonsterse

Een juistheid monster is een standaard, dus het ultieme juistheid monster is een primaire standaard vastgesteld door een internationale erkende organisatie zoals het International Bureau of Weights and Measures, en daarop gebaseerde of afgeleide standaarden van bv de WHO en CDC.

Als je twijfels hebt bij de juistheid van je resultaten kun je proberen van er een internationaal erkende standaard bestaat en daar je eigen standaard op ijken of een eigen standaard maken met gecertifeerde meetinstrumenten.

Een precisie monster neem je bij elk stel metingen mee om te kijken of er geen verloop is in de reproduceerbaarheid. De belangrijkste eigenschap van dit monster is stabiliteit.

De meeste controlemonsters houden beide parameters in de gaten dwz zowel de juistheid en de precisie

Reageer