[scheikunde] zetmeel in water
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 48
[scheikunde] zetmeel in water
zetmeel is een hydrofiele stof.
toch lost zetmeel niet op in water, er ontstaat een troebel,wit mengsel.
waarom lost zetmeel niet op in water als het hydrofiel is?
toch lost zetmeel niet op in water, er ontstaat een troebel,wit mengsel.
waarom lost zetmeel niet op in water als het hydrofiel is?
-
- Berichten: 2.035
Re: [scheikunde] zetmeel in water
Zetmeel bestaat uit amylose en amylopectine; beide inderdaad hydrofiele stoffen (veel OH-groepen), maar ze vormen voornamelijk intramoleculaire waterstof-bruggen, waardoor de "buitenkant" van de moleculen meer hydrofoob is...
Er bestaat overigens nogal wat verschil in zetmeel-varianten, die van de aardappel is bijv. beter oplosbaar dan die van mais, omdat er in de eerste extra fosfaat-groepen zitten!
Er bestaat overigens nogal wat verschil in zetmeel-varianten, die van de aardappel is bijv. beter oplosbaar dan die van mais, omdat er in de eerste extra fosfaat-groepen zitten!
-
- Berichten: 915
Re: [scheikunde] zetmeel in water
Speelt de lengte van de verbinding ook geen rol?
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] zetmeel in water
Waarom lossen α-helixen (tertiare eiwitstructuur) met hydrofiele ketens dan nog op?
-
- Berichten: 2.035
Re: [scheikunde] zetmeel in water
Klopt, maar het is vaak niet zo duidelijk waar het "omslagpunt" ligt.... als een molecuul, zelfs als het groot is (MW > 2000), maar genoeg OH-groepen bevat, zal het toch oplosbaar zijn! Pas vanaf "gigantische" lengtes/groottes krijg je bijv. gelvorming!
edit: voor de duidelijkheid: dit was antwoord op Epiphonix!!
edit: voor de duidelijkheid: dit was antwoord op Epiphonix!!
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] zetmeel in water
Jep want dan gaan ze vlugger waterstofbruggen met elkaar vormen. Ach nix helpt daar beter bij als een schepje keukenzout in het water (test voor de fun maar eens op wat haargel )