[scheikunde] zetmeel in water

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 48

[scheikunde] zetmeel in water

zetmeel is een hydrofiele stof.

toch lost zetmeel niet op in water, er ontstaat een troebel,wit mengsel.

waarom lost zetmeel niet op in water als het hydrofiel is?

Berichten: 2.035

Re: [scheikunde] zetmeel in water

Zetmeel bestaat uit amylose en amylopectine; beide inderdaad hydrofiele stoffen (veel OH-groepen), maar ze vormen voornamelijk intramoleculaire waterstof-bruggen, waardoor de "buitenkant" van de moleculen meer hydrofoob is...

Er bestaat overigens nogal wat verschil in zetmeel-varianten, die van de aardappel is bijv. beter oplosbaar dan die van mais, omdat er in de eerste extra fosfaat-groepen zitten! 8-)

Berichten: 915

Re: [scheikunde] zetmeel in water

Speelt de lengte van de verbinding ook geen rol?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] zetmeel in water

Waarom lossen α-helixen (tertiare eiwitstructuur) met hydrofiele ketens dan nog op? 8-)

Berichten: 2.035

Re: [scheikunde] zetmeel in water

Klopt, maar het is vaak niet zo duidelijk waar het "omslagpunt" ligt.... als een molecuul, zelfs als het groot is (MW > 2000), maar genoeg OH-groepen bevat, zal het toch oplosbaar zijn! Pas vanaf "gigantische" lengtes/groottes krijg je bijv. gelvorming! 8-)

edit: voor de duidelijkheid: dit was antwoord op Epiphonix!!

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] zetmeel in water

Jep want dan gaan ze vlugger waterstofbruggen met elkaar vormen. Ach nix helpt daar beter bij als een schepje keukenzout in het water :) (test voor de fun maar eens op wat haargel 8-) )

Reageer