Springen naar inhoud

COD-bepaling


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Amberlé

  Amberlé


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 juni 2006 - 18:06

Hallo,

wanneer je in afvalwater COD wil bepalen, dan kan je dit door toevoegen van een overmaat aan dichromaat. Dit dichromaat reduceert dan het aanwezig oxideerbaar materiaal en wordt zelf geoxideerd.

Omdat je er een overmaat dichromaat aan toevoegd, blijft er nog dichromaat over die je gaat titreren met Mohr's zout (Fe(NH4)2(SO4)2.6H2O) van een gekende normaliteit.

Op internet (oa wikipedia) en in mijn cursus staat dan volgende forume:

COD= [M (Mohrs zout) * MG O2 * reactie ratio (1/4) * (va-vb) ] / v staal

met
va = het volume Mohr's zout dat getitreerd werd voor het blancostaal (in mL)
vb= het volume Mohr's zout dat getitreerd werd voor het echte staal (in mL)

Maar dan bepaal je toch de hoeveelheid zuurstof die aanwezig was in de hoeveelheid dichromaat die in overmaat aanwezig was, en niet de hoeveelheid zuurstof aanwezig in je oplossing?

Een blanco:
Omdat bij de bepaling van de CZV er altijd verliezen van kaliumdichromaat zijn, en omdat er ook anorganische stoffen worden geoxideerd, worden er ook blancostalen geanalyseerd. Dergelijke blanco's bevatten een equivalente hoeveelheid zuiver water in plaats van afvalwater, terwijl alle andere reagentia worden toegevoegd en het recept voor de rest identiek blijft. De CZV van het blancostaal wordt afgetrokken van de CZV van het gemeten staal, zodanig dat enkel een CZV waarde wordt bekomen voor het organisch materiaal.

Bedankt voor de moeite!

http://nl.wikipedia....urstof_Verbruik

Veranderd door Amberlé, 18 juni 2006 - 18:11


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jdeketel

  jdeketel


 • >100 berichten
 • 127 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juni 2006 - 09:04

Afgezien van enkele foutjes in je redenering denk ik dat je het begrip COD (CZV) niet begrepen hebt. Het chemisch zuurstofverbruik is een maat om aan te geven hoeveel zuurstof nodig is om een bepaald monster volledig te oxideren. En niet om te bepalen hoeveel zuurstof er in het monster zit.

Je vraag stelling is dus correct. Je bepaald met de formule de hoeveelheid zuurstof die in overmaat aanwezig is in je dichromaat. Of beter gezegd: Je bepaalt de hoeveelheid overgebleven dichromaat. En als je dat weet, weet je ook hoeveel er gebruikt is in de reactie. Dat kun je dan weer omrekenen naar de hoeveelheid zuurstof die gebruikt is.

(Ik weet niet of de formule klopt. Maar je redenering klopt wel Geplaatste afbeelding )

Jdeketel

#3

mironteau

  mironteau


 • >25 berichten
 • 70 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juni 2006 - 10:36

Sorry: in de eerste zin loopt het al fout: het dichromaat oxideert het organisch materiaal dat in het afvalwater aanwezig is en wordt daardoor zelf gereduceerd. (namelijk van CrVI naar CrIII).
Wat na de reactie aan dichromaat overblijft ga je terugtitreren met Mohrs zout (FeII oxideert naar FeIII) om aldus te berekenen hoeveel dichromaat er verbruikt is en bijgevolg hoeveel zuurstof het monster heeft verbruikt. Verder voeg je nog kwiksulfaat bij om te vermijden dat chloriden zouden geoxideerd worden tot vrij chloor en op die manier zouden interfereren.

MVG

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures