Springen naar inhoud

chinonen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Khennaî

  Khennaî


 • >25 berichten
 • 29 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2006 - 13:45

Kan er soms iemand mij een uitgebreide definitie geven van een chinon.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2006 - 20:10

Chinon is de naam van een stof, welke ontstaat bij voorzichtige oxidatie van hydrochinon. Het is echter het eenvoudigste voorbeeld van een hele klasse van stoffen.

Als je poly-fenolen hebt, dan kunnen deze zeer eenvoudig worden geoxideerd als er twee -OH groepen zitten in ortho positie of in para positie.

Hydrochinon is de volgende stof:

Geplaatste afbeelding

Als dit wordt geoxideerd dan krijg je:

Geplaatste afbeelding

Je ziet nu een structuur, waarbij de aromatische benzeenring verandert in een ring met een gefixeerde dubbele binding op twee plaatsen. Alle stoffen, die een dergelijke structuur hebben, met twee dubbele bindingen, en een =O op de plaats waar eerst een -OH zat van een difenol (of nog hogere fenol, echter minimaal difenol) worden chinonen genoemd. De stof, zoals ik die hierboven heb weergegeven wordt kortweg "chinon" genoemd, deze heet voluit p-benzochinon.

Ortho dihydroxybenzeen (catechol) kan ook een dergelijke reactie aangaan, meta-dihydroxybenzeen (resorcinol) niet. Om deze redenen zijn hydrochinon en catechol ook veel makkelijker te oxideren dan resorcinol. Probeer voor jezelf eens na te gaan, waarom deze chinonen wel uit para- en ortho-hydroxybenzenen kunnen onstaan en niet uit meta-hydroxybenzenen. Als je dit inziet, dan heb je aardig goed in de smiezen wat voor stoffen dit zijn 8-) .

Veranderd door woelen, 24 juni 2006 - 20:16


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures