gele/lichtbruine azijn door karamel

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 11

gele/lichtbruine azijn door karamel

Hallo allemaal!

Als onderdeel van een practicumverslag moet ik ook een literatuuronderzoekje doen over azijn. Eén vraag daarbij is hoe lichtbruine/gele azijn die kleur krijgt, en waarom er naast 'gewone' witte azijn dus ook lichtbruine/gele azijn bestaat.

Wat ik tot nu toe uit heb kunnen vinden is dat het 'kleuren' van azijn met karamel gebeurt, vandaar de lichtbruine/gele kleur. Blijft nog de vraag van het 'waarom'. Mijn eigen idee is dat het misschien om het smaakverschil gaat, azijn met karamel wordt zoeter...? Maar dit is slechts een vermoeden en ik vroeg me af of iemand hier er meer over wist....

Alvast bedankt, en groetjes 8-)

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: gele/lichtbruine azijn door karamel

Misschien heb je iets aan deze site. Het is een receptensite, maar er staan leuke dingen in over azijn.

http://www.nieuweband.nl/dnbpubl/index.htm?target=azijn.htm

Ik denk dat de normale ´bruine´ azijn die je in de super koopt is gemaakt van kleurloze azijn, maar m.b.v. karamel wordt gekleurd om hem een ´natuurlijk´tintje te geven, alsof hij gemaakt zou zijn van vruchten of zo.

Eigenlijk nep dus.

Overigens is een klein beetje suiker in azijn erg lekker. Het zoete verlevendigt de zure azijnsmaak. De toevoeging van karamel is qua smaak absoluut niet verkeerd.

Vooral de oosterse keuken maakt veel gebruik van zoetzure azijn.

Marjanne

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: gele/lichtbruine azijn door karamel

Ik vind toch echt andere dingen 8-)

Door het rijpen (gisting, verzuring en oxidatie van de alcohol) van de azijn in houten vaten krijgt de azijn een donkerdere kleur.

Bron: http://www.gourmetstore.be/nl/shop-produits/vinegar.asp

Wat ik wel tegenkwam is dat ze glucosesiroop of kruiden met karamel gebruiken om (goedkopere) azijn van te maken of dat ze karamel gebruiken om de smaak van Balsamico-azijn te evenaren. Dat de karamel invloed heeft op de kleur zou dan best kunnen.

Bron: http://www.zibb.nl/horeca/restaurant/artik...6959/index.html

http://66.249.93.104/search?q=cache:41TUnq...l&ct=clnk&cd=13

Een beetje rondneuzen op de sites waarheen http://nl.wikipedia.org/wiki/Azijn linkt zal nog wel meer antwoord geven op je vragen! :)

Berichten: 11

Re: gele/lichtbruine azijn door karamel

Dank jullie beiden :) de meeste sites waren wel een beetje een vervolg op mijn gedachtengang, en ik heb er een leuk ( 8-) ) verhaaltje over in elkaar weten te zetten.

Nogmaals erg bedankt voor jullie moeite/tijd, en groetjes, :D

Kitty

Berichten: 16

Re: gele/lichtbruine azijn door karamel

Er staat ook op zo'n fles dat er karamel inzit..

Reageer