[scheikunde] Zelfstandig onderzoek
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 28
[scheikunde] Zelfstandig onderzoek
Hallo allemaal!
Samen met een vriendin wil ik mijn zelfstandig onderzoek voor scheikunde over appels doen.
We willen dit meteen uitbreiden tot een profielwerkstuk.
We willen kijken naar de vitamine C in de appels en het bederfproces onderzoeken.
Nu zijn we ook nog bezig met een 3e punt:
we willen misschien drank maken van appels of we willen de suiker eruit halen
en dit dan evt zover krijgen tot een "klontje".
[!]
Nou is mijn vraag: weet iemand misschien hoe je de suiker uit een appel krijgt??
Heeft er iemand misschien tips/sites over dit onderwerp!!
Alvast bedankt!
gr's Renske
Samen met een vriendin wil ik mijn zelfstandig onderzoek voor scheikunde over appels doen.
We willen dit meteen uitbreiden tot een profielwerkstuk.
We willen kijken naar de vitamine C in de appels en het bederfproces onderzoeken.
Nu zijn we ook nog bezig met een 3e punt:
we willen misschien drank maken van appels of we willen de suiker eruit halen
en dit dan evt zover krijgen tot een "klontje".
[!]
Nou is mijn vraag: weet iemand misschien hoe je de suiker uit een appel krijgt??
Heeft er iemand misschien tips/sites over dit onderwerp!!
Alvast bedankt!
gr's Renske
- Berichten: 6.314
Re: [scheikunde] Zelfstandig onderzoek
Als je de suiker eruit wil halen zal je deze moeten extraheren... misschien door appelpulp te laten koken in water, en het water vervolgens in te dampen?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
-
- Berichten: 2.399
Re: [scheikunde] Zelfstandig onderzoek
Ik denk dat de methode van berylium niet gaat werken, omdat deze methode amper selectiviteit heeft. De suikers zullen vast en zeker achterblijven, maar super veel andere stoffen ook. Zeker wanneer je mooie witte kristallijne suikerklontjes wilt, zul je echt zeer zuiver suiker moeten genereren. Hoe het dan wel zou moeten, moet ik je eerlijk gezegd ook schuldig blijven .
Opmerking 2: Heb je wel eens nagedacht over de soorten suiker die er zijn? In appels zit bij mijn weten amper glucose/sacharose, 10%?! De rest is fructose. Suiker klontjes bestaan volgens mij uit kirstalsuiker wat voornamelijk toch sacharose is.......
Succes in iedergeval met je project
Opmerking 2: Heb je wel eens nagedacht over de soorten suiker die er zijn? In appels zit bij mijn weten amper glucose/sacharose, 10%?! De rest is fructose. Suiker klontjes bestaan volgens mij uit kirstalsuiker wat voornamelijk toch sacharose is.......
Succes in iedergeval met je project
-
- Berichten: 2.035
Re: [scheikunde] Zelfstandig onderzoek
In appels zit inderdaad naast sacharose ook fructose en glucose..... en om die drie van elkaar te scheiden heb je wel iets meer nodig dan huis-, tuin- en keukengereedschap!
Precieze getallen voor suikers in appels (en ander fruit) vindt je hier -> klik
Precieze getallen voor suikers in appels (en ander fruit) vindt je hier -> klik
-
- Berichten: 181
Re: [scheikunde] Zelfstandig onderzoek
... een link met chemische experimentjes (in het engels) over het (enzymatische) bruiningsproces van appels bij verschillende pH's --> Rottende_Appels
Gegroet,
Martin
Gegroet,
Martin
-
- Berichten: 2.746
Re: [scheikunde] Zelfstandig onderzoek
drank van appels: appelsap, cider en calvados
- Berichten: 4.771
Re: [scheikunde] Zelfstandig onderzoek
Ik vind dit toch geen slecht idee hoor. Misschien na het koken nog even filtreren...Als je de suiker eruit wil halen zal je deze moeten extraheren... misschien door appelpulp te laten koken in water, en het water vervolgens in te dampen?
Maar als je het gefiltreerde extract vervolgens indampt heb je wel ´appelsuiker´. Suikerklontjes met enigszins een appelsmaak.
Zuivere suiker uit appels halen lukt, denk ik, inderdaad niet makkelijk.
Maar het door Renske genoemde alternatief vind ik nog veel aantrekkelijker: drank maken van appels. Maak cider of appelwijn. Je kunt die zelfs nog destilleren tot appelbrandewijn (onofficieel calvados).
Recepten en methoden genoeg op internet (google ´zelf wijnmaken´, niet alleen voor appels!).
-
- Berichten: 127
Re: [scheikunde] Zelfstandig onderzoek
Als je suiker voor klontjes wil maken zou je het natuurlijk ook gewoon met suikerbieten kunnen proberen. ca. 70% sacharose en nagenoeg geen andere suikers.
Succes
Maar cider maken is ook nog leuk na het bottelen.
Succes
Maar cider maken is ook nog leuk na het bottelen.