pH azijn lager dan pKa azijnzuur

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

pH azijn lager dan pKa azijnzuur

De pH van azijn ligt rond de 3, maar de pKa van azijnzuur is 4,7. Hoe kan dit? Of is mijn veronderstelling dat azijn kan worden beschouwd als een verdunde oplossing van azijnzuur verkeerd? Mijn berekening komt uit op meer dan 50 mol per liter om deze pH te krijgen, wat uiteraard onmogelijk is.

Weet iemand waar de fout in mijn redenering zit?

Berichten: 1.153

Re: pH azijn lager dan pKa azijnzuur

jouw fout ligt in het feit dat pH niets over een pKa zegt. En andersom ook niet.

De pH is een waarde voor de concentratie H+-ionen.

De pKa zegt iets bij welke pH je molecuul geladen in de oplossing voor komt.

bij een pH van 3 weet je de H+ concentratie. Je kent ook de reactie vergelijking van azijnzuur in water oplossen. Dan kan je uitrekenen wat je concentratie azijnzuur was.

Berichten: 181

Re: pH azijn lager dan pKa azijnzuur

Hallo,

Op deze webpage vind je je antwoord en vele verdere oefeningen: weak_acids_and_bases ...

Gegroet,

Martin

Reageer