pH azijn lager dan pKa azijnzuur
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 1
pH azijn lager dan pKa azijnzuur
De pH van azijn ligt rond de 3, maar de pKa van azijnzuur is 4,7. Hoe kan dit? Of is mijn veronderstelling dat azijn kan worden beschouwd als een verdunde oplossing van azijnzuur verkeerd? Mijn berekening komt uit op meer dan 50 mol per liter om deze pH te krijgen, wat uiteraard onmogelijk is.
Weet iemand waar de fout in mijn redenering zit?
Weet iemand waar de fout in mijn redenering zit?
-
- Berichten: 1.153
Re: pH azijn lager dan pKa azijnzuur
jouw fout ligt in het feit dat pH niets over een pKa zegt. En andersom ook niet.
De pH is een waarde voor de concentratie H+-ionen.
De pKa zegt iets bij welke pH je molecuul geladen in de oplossing voor komt.
bij een pH van 3 weet je de H+ concentratie. Je kent ook de reactie vergelijking van azijnzuur in water oplossen. Dan kan je uitrekenen wat je concentratie azijnzuur was.
De pH is een waarde voor de concentratie H+-ionen.
De pKa zegt iets bij welke pH je molecuul geladen in de oplossing voor komt.
bij een pH van 3 weet je de H+ concentratie. Je kent ook de reactie vergelijking van azijnzuur in water oplossen. Dan kan je uitrekenen wat je concentratie azijnzuur was.
-
- Berichten: 181
Re: pH azijn lager dan pKa azijnzuur
Hallo,
Op deze webpage vind je je antwoord en vele verdere oefeningen: weak_acids_and_bases ...
Gegroet,
Martin
Op deze webpage vind je je antwoord en vele verdere oefeningen: weak_acids_and_bases ...
Gegroet,
Martin