biologie..
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 32
biologie..
heij mensen
kheb een paar vragen
ik kan ze niet op google opzoeken want om de een of andere reden
wil de site het niet doen..
ook wikepedia wil het niet doen
dus dit is mijn laatste hoop
ik hoop dat iemand mij kan helpen..
Hoe ontstaan die verschillende luchtjes als iets bedorven is?
Wat is er in die afvalhopen werkelijk aan de hand?
Gebeuren er dingen die je niet kunt ruiken, maar die misschien wel schadelijk zijn?
Zou er een verband zijn tussen de steeds terugkerende darmstoornissen bij de bewoners van het studentenhuis en de " afvalverwerking " ?
mvg natascha
alvast bedankt!
kheb een paar vragen
ik kan ze niet op google opzoeken want om de een of andere reden
wil de site het niet doen..
ook wikepedia wil het niet doen
dus dit is mijn laatste hoop
ik hoop dat iemand mij kan helpen..
Hoe ontstaan die verschillende luchtjes als iets bedorven is?
Wat is er in die afvalhopen werkelijk aan de hand?
Gebeuren er dingen die je niet kunt ruiken, maar die misschien wel schadelijk zijn?
Zou er een verband zijn tussen de steeds terugkerende darmstoornissen bij de bewoners van het studentenhuis en de " afvalverwerking " ?
mvg natascha
alvast bedankt!
-
- Berichten: 181
Re: biologie..
Hallo Natascha,
Meestal bevat het voedel, eigenlijk altijd (!), vele verschillende bacterien en schimmels. Ook zij kunnen het voedsel gebruiken om te groeien en om zich te vermenigvuldigen (-vandaar "Houdbaarheidsdatum-). Om het voedsel te kunnen gebruiken, moeten de "voedselmoleculen" (peptiden, suikers, vetten, etc.) eerst in kleinere eenheden worden afgebroken. Dit afbreken gebeurt door "enzymen", die door de bacterien en schimmels worden afgescheiden, zodat ze aansluitend de kleinere eenheden / moleculen kunnen opnemen. - Natuurlijk ruiken niet alle "afbraakproducten" even lekker en kleinere moleculen zijn vluchtiger (-of lossen beter op in aerosolen-). - En 'ja', ook kunnen er daarbij schadelijke (geurloze) producten / moleculen ontstaan.
Maar, serieus - wat bedoel je met 'afvalverwerking' - handelt het zich om "normaal(-huis)" afval, of "biologisch (etensresten, ed.) afval ?
- Biologisch afval kan / zal stinken en misschien draait daarom je maag ervan om, maar - echte darmstoornissen verwacht ik niet direct.
Gegroet,
Martin
Meestal bevat het voedel, eigenlijk altijd (!), vele verschillende bacterien en schimmels. Ook zij kunnen het voedsel gebruiken om te groeien en om zich te vermenigvuldigen (-vandaar "Houdbaarheidsdatum-). Om het voedsel te kunnen gebruiken, moeten de "voedselmoleculen" (peptiden, suikers, vetten, etc.) eerst in kleinere eenheden worden afgebroken. Dit afbreken gebeurt door "enzymen", die door de bacterien en schimmels worden afgescheiden, zodat ze aansluitend de kleinere eenheden / moleculen kunnen opnemen. - Natuurlijk ruiken niet alle "afbraakproducten" even lekker en kleinere moleculen zijn vluchtiger (-of lossen beter op in aerosolen-). - En 'ja', ook kunnen er daarbij schadelijke (geurloze) producten / moleculen ontstaan.
- ik stel voor géén bedorven voedsel meer te eten ...Zou er een verband zijn tussen de steeds terugkerende darmstoornissen bij de bewoners van het studentenhuis en de "afvalverwerking" ?
Maar, serieus - wat bedoel je met 'afvalverwerking' - handelt het zich om "normaal(-huis)" afval, of "biologisch (etensresten, ed.) afval ?
- Biologisch afval kan / zal stinken en misschien draait daarom je maag ervan om, maar - echte darmstoornissen verwacht ik niet direct.
Gegroet,
Martin
-
- Berichten: 740
Re: biologie..
Darmstoornissen kunnen in studentenhuizen idd wel optreden als de hygiëne dusdanig slecht is.
Dit kan komen door het rotten van voedsel in de koelkast (kruisbesmetting) maar ook door het slecht schoonmaken van aanrechten, kookgerei e.d.
Maar dit probleem komt uiteraard niet alleen voor in studentenhuizen maar ook in restaurants...
Dit kan komen door het rotten van voedsel in de koelkast (kruisbesmetting) maar ook door het slecht schoonmaken van aanrechten, kookgerei e.d.
Maar dit probleem komt uiteraard niet alleen voor in studentenhuizen maar ook in restaurants...
-
- Berichten: 2.035
Re: biologie..
"Vieze" luchtjes van bedorven voedsel bestaan voornamelijk uit vluchtige zwavelverbindingen (voornamelijk H2S), ontstaan door denaturatie (met name van de disulfide-bruggen) van eiwitten ....