Oliën en vetten

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 12

Oli

Wat zijn de kwaliteitsverschillen tussen oliën en vetten?

Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Oli

olie is veel lekkerder dan vet Afbeelding

Of eigenlijk wil ik zeggen: wat bedoel je met deze vraag? Kwaliteit voor wat? Voor frituren? Op de boterham? Als brandstof voor auto's? Als smeermiddel voor naaimachines?

Berichten: 873

Re: Oli

olie is vloeibaar en vet niet?

Bij 20°C dus

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Oli

Wat dacht je van plantaardig vet (diamant)?

Berichten: 162

Re: Oli

Oliën & vetten

De kwaliteit van een olie hangt af van haar oxidatieniveau. Deze gevoelige producten mogen dus niet in contact komen met zuurstof. Hiervoor gebruiken we dissolutie- en beschermingstechnieken. Inerte stikstof vervangt schadelijke atmosferen en voorkomt contact met zuurstof. Daarnaast wordt waterstof gebruikt om de organoleptische stabiliteit te bewaren en het product de vereiste kwaliteit te geven.

Bron

Het verschil tussen olie en vet is dat olie bij "normale" temperatuur vloeibaar is en vet vast. De moeilijkheid hierbij is dat "normaal" plaatselijk verschillend is. Zo is palm olie in de tropische streken waar de oliepalm groeit een olie, maar bij onze kamertemparatuur een vast vet.

Om de verwarring compleet te maken worden sommige soorten vet niet vet genoemd maar 'boter'.

Bron

Kwaliteitskenmerken voor voedervet...

Iedere soort voedervet heeft een bepaald vetzuurpatroon. Om dit nauwkeurig vast te leggen, is een kwantitatieve bepaling van de vetzuren nodig.

Vocht gehalte bepaling volgens Karl-Fisher methodeEen hoog vochtgehalte kan de oxidatie en ranzigheid versnellen.

Vuildeeltjes (vuil/onzuiverheden) volgens ISO-663Vuildeeltjes en onzuiverheden hebben een klein direct effect op de nutritionele waarde van olie en vet, maar bij elkaar genomen kunnen ze de energiewaarde verlagen als het percentage hoog genoeg is. Onzuiverheden bestaan uit kleine deeltjes vuiligheid, huid, haar, eiwit, enz. en kunnen de vetverwerking verstoren.

Gepolymeriseerde triglyceriden volgens NEN 6348Gepolymeriseerde triglyceriden ontstaan door het veelvuldig opwarmen en warm houden van oliën en vetten bij een hoge temperatuur. De kwaliteit van de oliën en vetten verslechterd naar mate het gehalte hoger wordt.

AU (aceton onoplosbaarheid) eigen methodeHet gehalte aceton onoplosbaarheden is een waarde voor het gehalte aan Fosforlipiden in mengsel waarin Lecithine is verwerkt. De methode is vergelijkbaar met de ISO 663 alleen wordt het met aceton uitgevoerd in plaats van met hexaan.

Zuurgetal maataanduiding voor het gehalte aan vrije vetzuren.

Verzepingswaarde geeft het gemiddelde moleculair gewicht van de vetzuren aan

TU (tolueen onoplosbaarheid) Het gehalte tolueen onoplosbaarheid is een vuil indicatie die vergelijkbaar is met de ISO 663 methode die met hexaan wordt uitgevoerd.

Bron

Eerst zoeken met google leverd vaak al zoveel info...

De groentjes

Angela

edit Typfoutje

Berichten: 873

Re: Oli

Zo is palm olie in de tropische streken waar de oliepalm groeit een olie, maar bij onze kamertemparatuur een vast vet.


Dat is helemaal afhankelijk welke kamertemperatuur je gebruikt. Afgelopen juli is er maar weinig palmvet geweest in Nederland! :oops:

Reageer