Springen naar inhoud

Bodemextract


 • Log in om te kunnen reageren

#1

sfekky_CF

  sfekky_CF


 • >25 berichten
 • 35 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 19:44

Dag allemaal,


Onlangs heb ik de pH van een bodem moeten bepalen. De procedure is vrij logisch: er wordt eerst een extract gemaakt van de bodem en daarvan wordt dan de pH gemeten met een gewone pH-elektrode.
Het extract wordt gemaakt door toevoegen van een extractiemiddel op basis van CaCl2. Kan iemand mij uitleggen waarom CaCl2 en hoe die extractie dan gebeurd?

Groetjes en alvast bedankt,

Sfekky

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

  Marjanne


 • >1k berichten
 • 4771 berichten
 • VIP

Geplaatst op 13 oktober 2006 - 12:04

Er zijn drie methoden om de pH van grond te meten: extractie met demiwater, extractie met KCl-oplossing en extractie met CaCl2-oplossing.
De laatste methode wordt veel gebruikt voor landbouwkundig onderzoek.

Grond bevat vaak humus. Dit is zuur materiaal, afkomstig van half afgebroken en verteerde resten van organisch materiaal (planten).
Dit humuszuur is een zwak zuur en bindt allerlei verbindingen en metaalionen aan zich. Deze verbindingen en metaalionen hebben invloed op de pH-waarde van de grond.
Als je grond extraheert met water, dan zal maar een deel van die pH bepalende stoffen vrijkomen. Bovendien duurt dat lang.
Het gaat sneller en vollediger als je een KCl-oplossing gebruikt voor de extractie. Het K+-ion neemt namelijk de plaats van de stoffen die aan het humuszuur gebonden zitten.
Nog sneller en vollediger gaat het als je een CaCl2-oplossing gebruikt. Calciumionen binden zich sterker dan kalium-ionen aan het humuszuur.

In de praktijk zie je dat de gemeten pH het hoogst (minst zuur) is bij extractie met water en het laagst (meest zuur) bij extractie met CaCl2. Dit kan een paar tienden in de pH-waarde schelen.
Als je een pH-waarde van grond rapporteert, dan is het belangrijk erbij te melden welke oplossing voor de extractie is gebruikt, dus: pH-H2O, pH-KCl of pH-CaCl2.

#3

sfekky_CF

  sfekky_CF


 • >25 berichten
 • 35 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 oktober 2006 - 18:55

Bedankt Marjanne!
Zelfs onze docenten waar we dit aan gevraagd hebben moesten passen. :oops:

Veranderd door sfekky, 24 oktober 2006 - 18:56


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures