Bodemextract

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 35

Bodemextract

Dag allemaal,

Onlangs heb ik de pH van een bodem moeten bepalen. De procedure is vrij logisch: er wordt eerst een extract gemaakt van de bodem en daarvan wordt dan de pH gemeten met een gewone pH-elektrode.

Het extract wordt gemaakt door toevoegen van een extractiemiddel op basis van CaCl2. Kan iemand mij uitleggen waarom CaCl2 en hoe die extractie dan gebeurd?

Groetjes en alvast bedankt,

Sfekky

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: Bodemextract

Er zijn drie methoden om de pH van grond te meten: extractie met demiwater, extractie met KCl-oplossing en extractie met CaCl2-oplossing.

De laatste methode wordt veel gebruikt voor landbouwkundig onderzoek.

Grond bevat vaak humus. Dit is zuur materiaal, afkomstig van half afgebroken en verteerde resten van organisch materiaal (planten).

Dit humuszuur is een zwak zuur en bindt allerlei verbindingen en metaalionen aan zich. Deze verbindingen en metaalionen hebben invloed op de pH-waarde van de grond.

Als je grond extraheert met water, dan zal maar een deel van die pH bepalende stoffen vrijkomen. Bovendien duurt dat lang.

Het gaat sneller en vollediger als je een KCl-oplossing gebruikt voor de extractie. Het K+-ion neemt namelijk de plaats van de stoffen die aan het humuszuur gebonden zitten.

Nog sneller en vollediger gaat het als je een CaCl2-oplossing gebruikt. Calciumionen binden zich sterker dan kalium-ionen aan het humuszuur.

In de praktijk zie je dat de gemeten pH het hoogst (minst zuur) is bij extractie met water en het laagst (meest zuur) bij extractie met CaCl2. Dit kan een paar tienden in de pH-waarde schelen.

Als je een pH-waarde van grond rapporteert, dan is het belangrijk erbij te melden welke oplossing voor de extractie is gebruikt, dus: pH-H2O, pH-KCl of pH-CaCl2.

Berichten: 35

Re: Bodemextract

Bedankt Marjanne!

Zelfs onze docenten waar we dit aan gevraagd hebben moesten passen. :oops:

Reageer