Springen naar inhoud

[scheikunde] Thee met honing


 • Log in om te kunnen reageren

#1

VeraSanneMarije

  VeraSanneMarije


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 november 2006 - 18:44

Hai, wij zitten in 6vwo, NG en hebben de opdracht te onderzoeken hoe het komt dat thee donkerder wordt (of dat er een kleurverschil optreedt) wanneer je honing aan thee toevoegd.
We hebben gevonden dat het wellicht te maken heeft met de zuurgraad van kleurstoffen. Deze zuurgraad verandert met het toevoegen van honing aan thee en hiermee de kleur. Nu moeten we proeven doen om te onderzoeken welke reacties precies verlopen, maar we hebben geen idee hoe we dit aan moeten pakken. Alvast erg bedankt voor de moeite!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

  DrQuico


 • >1k berichten
 • 2953 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 november 2006 - 19:15

Welkom op het Chemieforum!

Je kunt de pH van de thee vr en na het toevoegen van honing meten. Dit kan met universeel pH-papier, maar liever met een pH-meter (als je die tot je beschikking hebt).
Meet ook de pH van een oplossing van honing in water.
Vervolgens kun je bekijken of de kleurstoffen waar het om gaat in de thee of in de honing zitten (of in beiden). Hiervoor moet je door toevoeging van zuur (verdunde HCl) of base (Verdunde NaOH) de pH van zowel de thee als een oplossing van honing in water naar de waarde brengen die je hebt gemeten voor thee met honing. Verkleurt nu de thee, de honingoplossing, beiden of geen van beiden?
Wanneer het laatste experiment bij beiden geen kleurverandering geeft, dan kun je concluderen dat niet de pH-verandering de oorzaak is van de kleurverandering, maar dat er een ander proces optreedt.

succes!

#3

Edi

  Edi


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 november 2006 - 22:38

Eigenlijk bevat thee een stof die optreedt als een indicator ( thene ) best vergelijkbaar met het sap van rode kool

in zuur milieu zal de thee-oplossing lichter gekleurd worden
in basisch milieu donkerder

helaas ken ik de pH van het omslagpunt niet

Doe de proef maar even, bestel een theetje, laat effen trekken tot mooi donker bruin en doe er een schijfje citroen in !!!

#4

phj

  phj


 • >250 berichten
 • 497 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 november 2006 - 15:05

Wow daarom is citroenthee zo licht.
Er gaat een wereld voor me open!

#5

VeraSanneMarije

  VeraSanneMarije


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 november 2006 - 16:59

Beste mensen, bedankt voor jullie reacties! We besloten om de proef die DrQuico ons aanraadde uit te voeren. Thee zonder honing had pH 5.3. Voegen we wat honingoplossing (50%honing, 50%water) toe dat zelf een pH van 4.5 heeft, dan ontstaat er een oplossing van thee met honing dat een pH van 4.7 draagt. De oplossing is lichter en troebeler van kleur. Voegen we een base (0,1 M NaOH) toe aan thee, dan wordt de thee iets donkerder. Maar voegen we het zuur HCl (0,1M) toe aan de thee dan wordt de thee opmerkelijk lichter. Het toevoegen van HCl en NaOH aan de honing gaf nauwelijks tot geen kleurverschil.

Nu hebben we een tip gekregen van de toa dat het met redoxreacties te maken heeft.
We hebben met een ORP-meter het aantal milliVolt gemeten in een (met 10ml 1M H2SO4) ) aangezuurde 0,02M KMn04 oplossing na toevoeging van 0,1M Na2S203. We hebben steeds na 1 ml Na2S203 toevoegen het aantal mV gemeten. Het is eigenlijk het op school bekende proefje waar het paarse goedje veranderd in bruin-rood en vervolgens weer in helder wit.

VOORdat we begonnen met toevoegen had de oplossing een elektronpotentiaal van 1230mV. Na 3 ml Na2S203 toevoegen veranderderde het elektronpotentiaal niet meer en was het inmiddels gedaald naar 220 mV.

We hebben ook gemeten dat de thee-wateroplossing een elektronpotentiaal heeft van 210mV en thee 60 mV. Na toevoeging van telkens 1 ml honingoplossing aan de thee liep het elektronpotentiaal steeds met ongeveer 5mV op.

Nu moeten we het verband leggen met de redoxreacties en het thee-honing gebeuren. We hopen dat jullie verder kunnen helpen.
Hartelijk dank.

Veranderd door VerasanneMarije, 28 november 2006 - 17:01


#6

VeraSanneMarije

  VeraSanneMarije


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 december 2006 - 17:06

Hallo,
zou het kleurverschil ook wat te maken kunnen hebben met het asgehalte in honing?
Zie het kopje Eigenschappen van honing en dan a. Kleur op http://www.hoofcare....rdt_honing.html

Groetjes Vera, Sanne en Marije.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures