Springen naar inhoud

corrosie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

oostie5

  oostie5


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2006 - 14:08

Beste,
Ik heb een paar vragen over corrosie :

* Welk milieu draagt het meest bij tot corrosie, een zuur of basisch milieu of hangt dat er allemaal van af ?
* bestaat er zoiets als een dominante factor die altijd leidt tot corrosie of hangt dat er ook allemaal van af ? Hoe zit het met lage/hoge temperatuur en water/stoom ?
* stel je laat 5 druppels van een agressief product vallen op een metalen plaat en een andere zelfde plaat dompel je volledig onder in het agressief product, in welke situatie zal de plaat het ergst/meest gecorrodeerd zijn ?
* In welke zin, is de corrosie van Al verschillend in zuur en in basisch milieu ?
* Stel, je hebt een combinatie van aangezuurd water, hoge temperatuur, stoom en Al en Zn. Dit leidt to corrosie. Kan je dit vertragen, oplossen of verbeteren door een STERKE base (als NaOH) toe te voegen of heeft dit niet voldoende effect omwille van het agressieve karakter van de sterke base?
* chlorides versnellen de corrosie. Chloridebronnen kunnen bvb PVC zijn of verftypes. Hoe kan je deze bronnen elimineren als ze toch hun taak moeten blijven vervullen ? Daarmee bedoel ik, je mag ze niet wegnemen.

Alvast bedankt en sorry voor zoveel vragen !

Eender welke informatie is welkom !

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 november 2006 - 23:36

Volgens mij zijn dit huiswerkvragen. Geef zelf even een idee van de oplossingen die je al hebt verzonnen, dan helpen we je verder!

#3

Adriaan_CF

  Adriaan_CF


 • >100 berichten
 • 161 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 november 2006 - 10:33

Corrosie hangt af van het milieu en van de stof (ijzer roest anders dan staal of koper) en van de temperatuur etcetera.

Verschillende metalen vormen een beschermende laag onder bepaalde omstandigheden. Twee voorbeelden;

> vliegtuigrompen van aluminium worden niet geschilderd omdat de aluminium oxide laag een goede corrosiebestendige laag vormt

> ijzeren stoomketel pijpen vormen aan de waterzijde een magnetietlaag (zwart) die de pijpen beschermt (als je ketelwater monster zwart wordt is dat een indicatie dat je - bijvoorbeeld doordat de zuurgraad verandert - magnetiet laag aangetast wordt)

Om corrosie te voorkomen kun je metalen installatie delen aarden met een laagwaardiger metaal; dit laagwaardiger metaal corrodeert dan in plaats van je installatie (zie bijvoorbeeld corrosie tanks ).

Aangezien je het over een combinatie van water, stoom, aangezuurd water en chlorides hebt in je vragen :oops: voor ketelwater geldt dat je afhankelijk van de druk (en dus temperatuur want druk en temperatuur hangen nauw samen) bepaalde kwaliteitseisen aan het ketelwater stelt. Die kwaliteitseisen zijn een combinatie van factoren en voor chlorides is er over het algemeen een bovengrens gesteld (50 ppm is bij een 40 bar ketel zo ongeveer de limiet).

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures