Vragen over alcoholgisting
Moderator: ArcherBarry
- Berichten: 35
Vragen over alcoholgisting
Dag mensen,
Ik ben momenteel een proef voor morgen aan het voorbereiden, nu snap ik grotendeels waar ik mee bezig ben, maar ik zit nog met enkele vragen.
Morgen gaan we met bakkersgist glucose gisten (zeg ik het zo goed?). Onder anaerobe omstandigheden zijn er verschillende factoren die het proces vertragen of versnellen, en daar heb ik een paar vragen over, eerst een inleiding:
Bij de regulatie van de snelheid van de gisting speelt het allosterisch enzym 'Fosfofructokinase' een zeer belangrijke rol. Het enzym katalyseert bij de glycolyse de omzetting van fructose-6-fosfaat naar fructose-1-6-difosfaat
1. ADP en AMP versnellen de reactie, terwijp ATP vertraagt. Hoe zit dat? Heeft dat iets te maken met dat 1 fosfaatgroep met een fructose molecuul reageert?
2. Citroenzuur vertraagt de reactie ook, waarom?
En nog 1 vraag, bij toevoeging van zuurstof neemt de snelheid ook sterk af, komt dan omdat de reactie dan aeroob wordt?
Bij voorbaat dank:)
Jorick Bruins
Ik ben momenteel een proef voor morgen aan het voorbereiden, nu snap ik grotendeels waar ik mee bezig ben, maar ik zit nog met enkele vragen.
Morgen gaan we met bakkersgist glucose gisten (zeg ik het zo goed?). Onder anaerobe omstandigheden zijn er verschillende factoren die het proces vertragen of versnellen, en daar heb ik een paar vragen over, eerst een inleiding:
Bij de regulatie van de snelheid van de gisting speelt het allosterisch enzym 'Fosfofructokinase' een zeer belangrijke rol. Het enzym katalyseert bij de glycolyse de omzetting van fructose-6-fosfaat naar fructose-1-6-difosfaat
1. ADP en AMP versnellen de reactie, terwijp ATP vertraagt. Hoe zit dat? Heeft dat iets te maken met dat 1 fosfaatgroep met een fructose molecuul reageert?
2. Citroenzuur vertraagt de reactie ook, waarom?
En nog 1 vraag, bij toevoeging van zuurstof neemt de snelheid ook sterk af, komt dan omdat de reactie dan aeroob wordt?
Bij voorbaat dank:)
Jorick Bruins
Si non è vero è bien trovato
-
- Berichten: 448
Re: Vragen over alcoholgisting
bij toevoeging van zuurstof neemt de snelheid ook sterk af, komt dan omdat de reactie dan aeroob wordt?
Alcohol is het resultaat van een anaërobe gisting. Zuurstof remt en stopt dus uiteindelijk de gisting.
-
- Berichten: 2.746
Re: Vragen over alcoholgisting
als er zuurstof in het systeem komt concentreert de gist zich vooral op zn voortplanting, waardoor het minder alcohol produceert