Springen naar inhoud

Stikstof ijklijn


 • Log in om te kunnen reageren

#1

brainless

  brainless


 • 0 - 25 berichten
 • 12 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 december 2006 - 11:48

Voor een project is het de bedoeling een ijklijn te maken voor meting van N2 op een GCMS. Deze ligt in een range van 0,1 tot 1,0 % N2.

Het draaggas is helium dus heb ik aan de volgende 2 dingen gedacht:
- Gasbom gevuld met helium en een bekende hoeveelheid N2. (hoe is nog de vraag)
- interne standaard.

Wat is een goede methode? Of zijn er nog andere mogelijkheden voor het maken van een ijklijn voor deze lage concentraties N2?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

  Marjanne


 • >1k berichten
 • 4771 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 december 2006 - 13:13

Met behulp van het injectievolume kun je uitrekenen hoeveel stikstofgas er voor een bepaalde concentratie stikstof in absolute zin wordt ge´njecteerd.

Vervolgens neem je met een gasspuit diezelfde hoeveelheid stikstof uit een gasfles met een bekende concentratie aan stikstof. Er zijn speciale opzetstukjes, waarin een septum zit, die je op een reduceerventiel kunt schroeven. Je draait de fles open, neemt de zuiger uit de gasnaald, steekt de gasspuit door het septum. Er stroomt nu gas uit de fles door de spuit naar buiten (spoelen van de spuit). Doe dan de zuiger in de naald, neem het volume dat je nodig hebt en injecteer dat snel in de GCMS.
Vergeet niet de fles telkens af te sluiten: na een paar keer prikken lekt het septum en loopt de fles langzaam leeg.

Wij doen ditzelfde met een mengsel van aardgas en helium (kant en klaar verkrijgbare flessen met nauwkeurig bekende concentratie aan aardgas) om de hoeveelheid opgelost aardgas in watermonsters te meten.

De kalibratiereeks kun je maken door verschillende volumen stikstofgas te injecteren.
Je moet er een beetje aan rekenen om te bepalen wat het best als stikstofbron kan dienen: een fles pure stikstof? een fles met een mengsel van stikstof met helium in een bepaalde concentratie? of misschien kan het wel gewoon met omgevingslucht?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures