[scheikunde] koolstofelektrode

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 8

[scheikunde] koolstofelektrode

Als je een elektrochemische cel maakt met als elektroden koolstof en zink, hoe kan het dan dat er een stroom gaat lopen als je er een lampje op aansluit?

koolstof is een onaantastbare elektrode en neemt dus niet deel aan de reactie, waarom verloopt de reactie dan niet aan de zinken elektrode? Het is niet logisch dat de elektronen door de draad en het lampje gaan, terwijl de redoxreactie net zo makkelijk aan de zinken elektrode kan plaatsvinden.

Alvast bedankt

Berichten: 8

Re: [scheikunde] koolstofelektrode

Nog een tweede vraag over dit onderwerp:

Als je voor deze batterij keukenzout als elektrolyt gebruikt, dan zijn de volgende deeltjes aanwezig:

Zn (s)

C (s)

H2O (l)

Na+ (aq)

Cl- (aq)

We proberen nu met behulp van binas tabel 48, de reactie op te stellen, maar volgens ons is er geen reactie mogelijk, want de geconjungeerde oxidatoren van de aanwezige reductoren zijn allemaal sterker dan de aanwezige oxidator.

Maar toch moet er een reactie plaatsvinden, anders zou er geen stroom meetbaar zijn. Maar die was wel meetbaar.

We snappen er nu niets meer van,

Alvast bedankt als jij het wel snapt!

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: [scheikunde] koolstofelektrode

Als de lamp brandt, dan loopt er stroom door zowel de koolstof- als de zinkelectrode.

Aan de ene electrode vindt een reductie plaats, aan de andere een oxidatie. De reactie hoeft niet per se met het electrodemateriaal zèlf te zijn...

Verder vergeet je één voor dit proces heel belangrijke stof die in het water aanwezig is: opgelost zuurstofgas.

Kom je zo iets verder?

Berichten: 1.379

Re: [scheikunde] koolstofelektrode

Pfws moet gewoon de werking van de klassieke Leclanche cel bestuderen. Dan ziet hij dat er naast het zink als anodemateriaal het bruinsteen (MnO2) als kathode materiaal functioneert.

Om van bruinsteen een kathode te maken wordt het gemengd met wat grafietpoeder om het electronengeleidingsvermogen te verbeteren. Daarna wordt het tegen de koolstofelectrode geperst. Deze dient dus uitsluitend als electronen geleider en doet niet mee aan een electrochemische reaktie.

Aan de kathode wordt bij ontlading het vierwaardige mangaan omgezet in driewaardig mangaan. Tweewaardig mangaan wordt daarbij niet of nauwelijks gevormd. Door het goede electrisch geledingsvermogen van de bruinsteenmassa functioneert de kathode als een poreuze, drie-dimensionale electrode.

Als electrisch model dient hiervoor een (eindige) transmissielijn met zowel een electronengeleidend als een ionengeleidend deel. Door deze twee delen goed op elkaar af te stemmen kun je de gehele bruinsteenmassa aan de reaktie laten meedoen.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer