Springen naar inhoud

schoolkeuze chemie of not chemie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Angel of Death

  Angel of Death


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2007 - 14:09

Geplaatste afbeelding school we kennen het allemaal.
nou is het erge dat er van mij wordt verw8 dat ik een beroepskeuze ga maken maar daarmee heb een probleem. nou wat mijn vraag dus eigenlijk is wat kan ik verwachten van een opleiding voor labaratorium medewerker. is er misschien iemand die deze opleiding doet/heeft gedaan. ik moet nog wel even mededelen dat ik op havo 4 zit en dat sk mijn beste vak is :oops: ( niet dat het op de middelbare veel voor stelt)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Angel of Death

  Angel of Death


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2007 - 14:11

mijn chem lvl is btw 3 niet 1 foutje moet kunnen baas :oops:

#3

Jeffrey_Buter

  Jeffrey_Buter


 • >250 berichten
 • 857 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2007 - 15:48

Wat je kan verwachten is iedere dag scheikunde en veel natuurkunde. Tijdens je opleiding zal je veel praktijkwerk moeten doen waarbij je de geleerde theorie toepast. Je zal bekend worden gemaakt met analytische chemie (onderzoeken), organische chemie, biochemie en de fysische-chemie.

Wat de school het meeste geeft is per school afhankelijk. Zelf heb ik geen biochemisch practicum hoeven doen maar op een andere school zou het zo kunnen zijn dat je een biochemisch practicum krijgt.
Wat je het beste kunt doen is om naar een open dag te gaan en daar eens goed na te vragen. De school kan je de schoolboeken laten zien en ook vertellen hoe zij de chemieopleiding invullen.

#4

m'loes

  m'loes


 • 0 - 25 berichten
 • 23 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2007 - 11:45

Ik heb nog een kleine aanvulling voor als je interesse hebt. Veel opleidingen in Chemie en Chemische Technologie zijn aan het overstappen op een ander systeem. Dit houdt in dat de scholen je geen tentames meer geven, maar dat je competenties moet halen.

Even een korte uitleg. Als je op een school komt met tentames, krijg je vakken, maak je een tentame, en als je hier een 5.5 of hoger voor haalt heb je het vak gehaald.

Bij competentie gericht onderwijs gaat het iets anders. Dan moet je door het volgen van vakken en het doen van projecten kunnen bewijzen dat je bijvoorbeeld kunt experimenteren of onderzoeken. Dit kun je dan doen doormiddel van een verslag of onderzoek te maken, en dit te laten beoordelen door docenten. Op die manier krijg je feedback, en kun je een competentie halen of niet halen.

Bij ons op school (Fontys Eindhoven) werken we met competenties. Ik zie dat er veel mensen dit niet weten als ze in het 1e jaar bij ons terrecht komen. Dit kan ervoor zorgen dat je gaat overstappen omdat het je niet aanstaat. Kijk dus vantevoren goed wat voor systeem de school heeft.

Niet alleen chemie is hiermee bezig trouwens... De meeste hbo opleidingen zijn langzamerhand aan het overschakelen op competenties.

Succes met je keuze!

Groetjes
M'loes

#5

Angel of Death

  Angel of Death


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 januari 2007 - 17:57

eindhoven das lkkr dicht bij wat ik dan zou willen vragen is weet er iemand waneer de open dag is want daar zou ik graag heen gaan om meer te zien en leren over de school en het hele systeem. Geplaatste afbeelding

#6

m'loes

  m'loes


 • 0 - 25 berichten
 • 23 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 januari 2007 - 15:19

Op 10 maart is er een open dag op Fontys TNW (Toegepaste Natuurwetenschappen) Dat is de studie waar ik zit, en dan wel de studie Applied Science. Dat kun je vergelijken met de oude studies Chemie, Chemische Technologie en Biologische en Medische Laboratoriumonderzoeken.

De open dagen duren meestal van 10.00 tot 15.00.
De school staat aan de Rachelsmolen 1 te Eindhoven.

Ik zou zeggen, kom even langs :oops:

Groetjes m'loes

#7

Dr.Chemo

  Dr.Chemo


 • >100 berichten
 • 131 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 januari 2007 - 21:48

Over open dagen gesproken :

toen ik vroeger van de middelbare school kwam, wist ik ongeveer welke richting(en) ik wou volgen. Dit kwam vooral omdat er in BelgiŽ SID-in's zijn. Een soort van grote beurzen. De meeste scholen komen dan naar zo'n SID-in om hun richtingen voor te stellen en meer uitleg te geven. Dus eigenlijk win je zo heel veel tijd, in plaats van zelf naar elke open dag van een bepaalde school te gaan, komen alle scholen gewoon samen naar jou 8-[

In BelgiŽ organiseren ze dit tijdens het voorjaar elke maand ongeveer in een andere stad... Misschien dat men in Nederland ook iets dergelijks doet ... :oops:

#8

codexcomp

  codexcomp


 • >100 berichten
 • 180 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 januari 2007 - 21:52

De SID-in's in BelgiŽ zijn nu volop bezig. Zeer handig trouwens, ik heb er gisteren ook mijn keuze voor volgend jaar gevonden.

#9

Pelson

  Pelson


 • >250 berichten
 • 318 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2007 - 09:36

Ik heb er mijn keuze vorig jaar ook bevestigd...

Ik ben er naartoe geweest om te zien of er eigenlijk richtingen waren die nog leuker waren dan chemie... nee dus 8-[

Wel even aan de haak geslagen door het leger, echt grappig!
Lijkt nog leuk ook, maar ja, ik heb geen conditie, en als ik ooit in een destructieve chemische handel kom, dan mag ik van mama het huis niet meer in :oops: dus heb ik gepast...

#10

Raffino

  Raffino


 • 0 - 25 berichten
 • 15 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 februari 2007 - 17:35

eindhoven das lkkr dicht bij wat ik dan zou willen vragen is weet er iemand waneer de open dag is want daar zou ik graag heen gaan om meer te zien en leren over de school en het hele systeem.  Geplaatste afbeelding

Ik zit nu in 1e jaar van deze opleiding in Eindhoven.

Is wel leuke opleiding met hele brede gang wat mij wel bevalt. Je kunt je namelijk zelf specialiseren in de chemische, chem technologisch of biologische richting.

check: Fontys TNW

Of neem maar contact met me op als je wat wil weten, mag ook over open dag want ik help daaraan mee :oops:

Ook organiseren we op school nog 2 meeloopdagen. De zogenaamde CSI Day. Dan ben je een dag lang bezig op de opleiding. Je krijgt dan eerst een informerende college, en daarna voer je 2 practica (chemisch en biologisch) uit met hulp en begeleiding van huidige Applied Science studenten.

Veranderd door Raffino, 04 februari 2007 - 23:17


#11

placebo

  placebo


 • >250 berichten
 • 660 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 februari 2007 - 21:57

ik zit in mijn eerste jaar wat ik ervaar is dat ik de 1e 2 periodes veel chemie heb gehad en nu de 3e en 4e kan kiezen ik kies meer voor de biologische vakken.
je zou kunnen opzoeken wat ik heb gehad. waar ik mee heb leren werken is
spectofotometrie, fluometrie, automatische titratie en deze periode ga ik nog hplc leren.
ik heb natuurlijk ook nog veel biologische dingen geleerd zoals hoe kweek je bacterien, waarmee kun je ze het beste kweken, hoe identificeer ik bacterien, hoe modificeer ik bacterien. ik ben nu ook aan het leren hoe je dna moet isoleren.
waar je wel rekening mee moet houden je krijgt enorm veel chemisch rekenen en niet zoals op de middelbare school maar moeilijker. het wil niet zeggen dat als je niet zo goed bent in chemisch rekenen dat je de opleiding niet aankan maar dan zul je daar wel wat extra tijd in moeten steken. ik heb 2 toetsen chemisch rekenen gehad de 1e was onvoldoende met herkansing daarna een 6 en mijn tweede eerst een 4.6 en mijn herkansing een 8. dus ik ben er wel door heen gekomen maar het is niet heel simpel zo hebben veel mensen het bij ons op school ervaren.
je zult natuurlijk ook veel op het lab bezig zijn met lessen en bij ons op school hebben we ook een project. als je eens wat handleidingen van lessen van ons wilt lezen en projecten moet je maar een emailtje sturen dan mail ik ze wel door. in die handleiding kan je ook lezen wat de mensen die chemie hebben gedaan bij het project hebben gedaan en de mensen die meer de medische of biologische richting hebben gedaan. deze periode gaan de mensen die analytische chemie doen kijken hoeveel naproxen er in den tablet zitten dacht ik. de organisch chemischi gaan naproxen maken.
de vakken waar je het meeste mee te maken krijgt op het hlo zijn scheikunde en biologie. daarbij komt nog een beetje natuurkunde en wiskunde kijken. hoeveel je van alles krijgt ligt eraan welke richting je kiest. een procestechnologoo krijgt meer natuurkunde en scheikunde dan een microbioloog.
de beste tip die ik je kan geven is ga naar een opendag en doe mee met proefstuderen/meeloopdagen ! echt doen en gewoon die leraren of leerlingen vragen blijven stellen over alles wat je wilt weten. ik geef zelf rondleidingen met opendagen bij ons op school en ik vind het altijd leuk om alles uit te leggen en de meeste die het doen zijn ook zo.

mail maar als je nog wat informatie wilt. gewoon in mijn profiel kijken daar staat mijn emailadres.

mvg placebo en succes met je keuze.

#12

yochem_CF

  yochem_CF


 • >250 berichten
 • 385 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 15:44

Op mijn middelbare school is scheikunde echt makkelijk (tot nu toe dan). Dat komt waarschijnlijk deels door mijn talent, maar niet helemaal. Als je scheikunde gaat studeren op de universiteit, wordt het dan veel moeilijker?

#13

JeroenCV

  JeroenCV


 • >1k berichten
 • 1153 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 15:53

Op mijn middelbare school is scheikunde echt makkelijk (tot nu toe dan). Dat komt waarschijnlijk deels door mijn talent, maar niet helemaal. Als je scheikunde gaat studeren op de universiteit, wordt het dan veel moeilijker?

zeer moeilijk te zeggen, want ik weet niet wat voor talent je hebt... :oops:

#14

noepje

  noepje


 • >100 berichten
 • 106 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 19:19

hoi ik zit in nijmegen op de HLO -> chemie.
bij ons is het 10 feb. open dag en verder kun je altijd vragen om een dagje mee te lopen. verder vind je info op de site van school. Het is de HAN.

je krijgt scheikundige vakken, maar ook natuurkunde en elke week een weektaak, wat in een thema valt. Je krijgt in het eerste jaar ook nog en beetje biologie, maar dat is aan het eind van het 1e jaar echt afgelopen. Dan ga je veel leuke scheikundige vakken tegemoet.

#15

Boanerges

  Boanerges


 • >250 berichten
 • 274 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 19:37

Ik heb nog een kleine aanvulling voor als je interesse hebt. Veel opleidingen in Chemie en Chemische Technologie zijn aan het overstappen op een ander systeem. Dit houdt in dat de scholen je geen tentames meer geven, maar dat je competenties moet halen.

Even een korte uitleg. Als je op een school komt met tentames, krijg je vakken, maak je een tentame, en als je hier een 5.5 of hoger voor haalt heb je het vak gehaald.

Bij competentie gericht onderwijs gaat het iets anders. Dan moet je door het volgen van vakken en het doen van projecten kunnen bewijzen dat je bijvoorbeeld kunt experimenteren of onderzoeken. Dit kun je dan doen doormiddel van een verslag of onderzoek te maken, en dit te laten beoordelen door docenten. Op die manier krijg je feedback, en kun je een competentie halen of niet halen.

Bij ons op school (Fontys Eindhoven) werken we met competenties. Ik zie dat er veel mensen dit niet weten als ze in het 1e jaar bij ons terrecht komen. Dit kan ervoor zorgen dat je gaat overstappen omdat het je niet aanstaat. Kijk dus vantevoren goed wat voor systeem de school heeft.

Niet alleen chemie is hiermee bezig trouwens... De meeste hbo opleidingen zijn langzamerhand aan het overschakelen op competenties.

Succes met je keuze!

Groetjes
M'loes

Veel zijn aan het over stappen? Ik ken ook scholen waar men juist van het hele competentie systeem af willen. In Deventer zijn ze er 4 jaar geleden al mee begonnen maar de resultaten vallen zwaar tegen van het competitief onderwijs.

Het is mooi bedacht allemaal, maar waarom wil men veranderen. Mij lijkt de "oude" methode met tentamens en dat soort dingen beter werken.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures