Springen naar inhoud

verschil tussen pathogeen en virulent


 • Log in om te kunnen reageren

#1

rappen-eddy

  rappen-eddy


 • >250 berichten
 • 774 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2007 - 11:21

kan iemand mij het verschil uitleggen hiertussen?
Iets meer informatie als: pathogeen is ziekte verwekkend ofso graag :oops:
en virulent is met virusjes 8-[

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

chemicus01

  chemicus01


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2007 - 19:36

Pathogeen
Een pathogeen is een ziekteverwekker. Deze kan van organische of niet-organische aard zijn.


Soorten
Obligate pathogenenen zijn kiemen die, als ze aanwezig zijn, altijd problemen veroorzaken. Facultatieve pathogenen kunnen ook tot de normale (huid)flora behoren, en veroorzaken problemen bij verstoring van de flora (door bvb. geneesmiddelen).


Oorsprong

organische
organismen
virussen
bacteriŽn
parasieten
gifstoffen
dierlijk (vb. slangengif)
plantaardig (vb. solanine)
anorganische
zware metalen (bijvoorbeeld kwik en cadmium) die kanker of orgaanfalen kunnen veroorzaken
gifstoffen (vb. rattegif, asbest, ...)
Veel stoffen veroorzaken bij lage dosis geen nadelig effect, maar bij hoge dosis of langdurige blootstelling ontstaan problemen.


Verspreidingsvectoren
Pathogenen worden via een vector verspreid en overgedragen. Een voorbeeld is de malariaparasiet die door muggen wordt overgedragen. Het griepvirus wordt overdragen door de lucht, als aerosol na het niezen. Om verdere verspreiding van een ziekte te voorkomen is van belang te weten wat de verspreidingsvector is. Het Panamakanaal werd pas mogelijk nadat men er achter kwam dat de malaria die de arbeiders velde verspreid werd door muggen. Nadat hiertegen maatregelen genomen waren in de vorm van horren, klamboes en insecticiden, verdween het malariaprobleem vrijwel geheel. Vandaag de dag is AIDS een ziekte waarvan de verspreiding voorkomen kan worden sinds de manier van overdracht (via bloed en seksueel contact) van het virus bekend is.

[b]Virulent


Virulentie is een maat voor de hoeveelheid schade die een micro-organisme in zijn gastheer aanricht. Het is een kwantitatief begrip voor de mate van pathogeniteit en kan worden beschreven als ziekmakend vermogen.

Een virulente bacteriofaag zal na infectie van de gastheercel deze direct instrueren om kopieŽn van de faag te maken, waardoor de gastheer snel sterft. Een minder virulente bacteriofaag kan zijn genoom inbouwen in het bacteriŽle genoom, en gedurende het leven van de bacterie steeds nieuwe fagen laten produceren.

Er is druk op parasieten vanuit de evolutie om steeds minder virulent te worden: uiteindelijk zal een minder virulente variant zich beter kunnen verspreiden dan een zeer virulente variant die de gastheer onmiddellijk doodt. Vergelijk bijvoorbeeld de besmettingen van een griepvirus met die van ebola: Ebola is zo dodelijk dat ondanks de grote besmettelijkheid slechts een klein gebied door een epidemie wordt getroffen. Vaak zijn het nieuwe parasieten (die overgesprongen zijn vanop een andere gastheer) die erg virulent zijn.

Virulentiefactor is een product van een bacterie, vaak een eiwit of een koolhydraat, dat mede de virulentie en dus de pathogeniteit bepaalt.

#3

rappen-eddy

  rappen-eddy


 • >250 berichten
 • 774 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 januari 2007 - 12:08

ok dat is duidelijk ! bedankt !

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures