drumsticks

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 9

drumsticks

wie heeft er een mening over de volgende stelling:

een verhoogd aantal drumsticks (alsmede pseudo-drumsticks) in een bloeduitstrijkje wordt gezien bij toxiteit.

Op deze wijze probeer ik mijn mening te laten bevestigen.

Graag jullie mening!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: drumsticks

Eh, vergeef me mijn onwetendheid, maar wat bedoel je met een drumstick? Ik neem tenminste aan dat je niet doelt op een bepaald onderdeel van een kip dat, vers van de barbeque, menigeen doet watertanden...?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 9

Re: drumsticks

Drumsticks of pseudo-drumsticks zijn kleine uitstulpingen in neutrofiele granulocyten (lueocyten of te wel een bepaald soort witte bloedcel) die van nature (hoofdzakelijk bij vrouwen, van daar dat deze aanduiding ook wel een vrouwelijke cel wordt genoemd) in een bloeduitstrijkje ook te zien zijn door de microscoop.

In mijn onderzoek ben ik bezig aan proberen te achterhalen of er een diepere oorzaak te vinden is, want soms blijkt dat er een verhoogd aantal drumsticks (wormvormig aanhangsel) word gevonden. Vaak zie je dit bij patienten die een infectie doormaken (toxiteit), maar soms ook weer niet. Volgens mijns inziens is er ieder geval een vergrote activiteit van insnoering van de granulocyten.

Van daar de kreet : toxiteit of vrouwelijkheid?

Re: drumsticks

drumsticks of barr-body is genetisch bepaald

Alleen onder invloed van een actief Y chromosoom wordt vanaf de 7e week van de embryonale ontwikkeling de ontwikkeling van testes in gang gezet. Dit gebeurt onder invloed van het Y-chromosoom gen TDF :Testes Determining Factor. Bij vrouwen is een X chromosoom inactief en verdikt zich. Dit is onder het microscoop waar te nemen als het zg. Barr-body.

bron :http://www.euronet.nl/users/warnar/biotechnologie1.htm

Barr chromatin body

EN: Barr chromatin body

NL: lichaampjes van Barr

NL: drumsticks

aanhangsels van de kernmembraan van een deel der granulocyten in het perifere bloed, bestaande uit z.g.geslachtschromatine, uitsluitend voorkomend bij vrouwelijke individuen, ook te vinden in cellen van andere weefsels, vooral huid en slijmvliezen

Nog een advies kijk eens of je een standaard werk voor hematologie kunt aanschaffen.

bron :http://www.mijnwoordenboek.nl/thema/ME/EN/NL/B/2

Berichten: 9

Re: drumsticks

Waarom word er een verhoogd aantal gevonden bij kinderen ?

deze hebben vaak nog een gemixes aantal cellen. ook bij mannen komt een klein percentage van deze cellen voor. Bij een verhoogde insnoernijging van de granulocyten, zoals bij infectie, komen deze ook bij mannen veel vaker voor. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar ik zou dit nader willen onderzoeken.

Re: drumsticks

Ik kan je niet echt verder helpen, ik heb wel veel bloedpreparaten wo vele leukemieen en andere pathologische afwijkingen gezien maar zonder je preparaat onder de mic te zien kan ik geen oordeel geven over wat jullie zien.

Drumsticks werden bij ons niet vermeld, als het zo specialistisch werd ging het naar het laboratorium van de afdeling haematologie.

Ik acht het mogelijk dat er wel een afwijking is in de neutrofielen maar dat zullen dan geen drumsticks zijn in de preciese definitie,

Reageer