Structuurformules oliën

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Structuurformules oli

Hallo,

Wij hebben een opdracht gekregen over Biodiesel ("Practical Assignment Chemistry - Biofluels door de VUAmsterdam"). Bij deze opdracht willen wij onderzoeken welke olie je het best kan kiezen voor de productie van biodiesel met de laagste viscositeit. Alleen we kunnen nergens goede structuurformules vinden van oliën die we zouden kunnen onderzoeken (zoals; koolzaadolie, zonnebloemolie enz.). Weten de (structuur)formules daarvan of een site waar je gemakkelijk structuurformules kunt vinden?

Alvast bedankt!

Gr. Maarten en Olfi

Re: Structuurformules oli

Weten de (structuur)formules daarvan of een site waar je gemakkelijk structuurformules kunt vinden?


Niet voor de olieen, het zijn samengestelde stoffen, je zult eerst de componenten van de diverse olieen moeten opzoeken en dan kun je verder.

Berichten: 70

Re: Structuurformules oli

Voor zover ik weet -en dat is maar een heel klein beetje- wordt biodiesel bereid uit koolzaadolie. Net zoals bij dierlijke vetten is dit een triglyceride. De juiste ketenlengte ken ik niet, maar dat moet gemakkelijk met google of wkpd te vinden zijn.

Nu kan je ofwel die koolzaadolie alsdus gebruiken, maar dan moet je motor omgebouwd worden omdat die olie nogal visceus is en bij lage temperaturen stolt.

Daarnaast kun je de olie verzepen en nadien met een alcohol (methanol?) veresteren ofwel direkt met methanol omesteren. In dat geval (de MM is nog slechts 1/3) krijg je een laagvisceuse olie die je kan mengen met gewone diesel en zondermeer in je wagen kan gebruiken.

Greetz

Reageer