chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 1
chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
hey even een vraagje, [!]
Wat zijn de chemische en fysische eigenschappen van eiwitten?
dit moeten we weten voor een verslag van school maar kunnen het niet goed vinden.
b.v.b.d.
Wat zijn de chemische en fysische eigenschappen van eiwitten?
dit moeten we weten voor een verslag van school maar kunnen het niet goed vinden.
b.v.b.d.
- Berichten: 11.177
Re: chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
Chemielevel 6?? Mja, weet je eigenlijk wat eiwitten eigenlijk zijn?
- Berichten: 2.330
Re: chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
Met een paar simpele vragen kun je deze vraag oplossen.
Wat is een eiwit?
Waar is een eiwit uit opgebouwd?
Wat voor een functie kan een eiwit hebben?
Uit welke soorten structuren bestaan eiwitten?
Welke verbindingen spelen een rol in een eiwit?
Beetje zoeken op het web of boek levert alle antwoorden op.
MvG Ron
informatie over de chemielevels! Even bekijken wat goed bij je past.
Wat is een eiwit?
Waar is een eiwit uit opgebouwd?
Wat voor een functie kan een eiwit hebben?
Uit welke soorten structuren bestaan eiwitten?
Welke verbindingen spelen een rol in een eiwit?
Beetje zoeken op het web of boek levert alle antwoorden op.
MvG Ron
informatie over de chemielevels! Even bekijken wat goed bij je past.
-
- Berichten: 10
Re: chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
een eiwit is opgebouwd uit aminozuren.
een aminozuur bestaat een uit een aminogroep (H2N
uit een COOH groep, een H-atoom, en een ander radicaal, allemaal gebonden op een C-atoom
bij het vormen van een eiwit worden aminozuren aan elkaar gebonden door een peptidebinding.
hierbij wordt van 1 aminozuur de OH groep (van de COOH groep) afgesplitst, en van het andere aminozuur een H'tje van een H2N groep.
er wordt dus ook water gevormd.
de vezelvormige proteïnes (keratines en collageen) zijn bijna onoplosbaar in water. de globulaire proteines zijn min of meer oplosbaar in water en zoutoplossingen.
onder invloed van bepaalde chemische en fysische factoren groeperen de proteïnmoleculen zich tot grotere gehelen zodat ze neerslaan.
eiwitten hebben een sterk bufferend vermogen, zodat de pH van ons bloed min of meer constant bliljft.
peptidebindingen breken onder invloed van water, zuren of basen. in ons lichtaam gebeurt dit onder enzymes. de aminozuren komen u weer vrij.
dit is het belangrijkste dat ik erover kan zeggen denk ik..
een aminozuur bestaat een uit een aminogroep (H2N
uit een COOH groep, een H-atoom, en een ander radicaal, allemaal gebonden op een C-atoom
bij het vormen van een eiwit worden aminozuren aan elkaar gebonden door een peptidebinding.
hierbij wordt van 1 aminozuur de OH groep (van de COOH groep) afgesplitst, en van het andere aminozuur een H'tje van een H2N groep.
er wordt dus ook water gevormd.
de vezelvormige proteïnes (keratines en collageen) zijn bijna onoplosbaar in water. de globulaire proteines zijn min of meer oplosbaar in water en zoutoplossingen.
onder invloed van bepaalde chemische en fysische factoren groeperen de proteïnmoleculen zich tot grotere gehelen zodat ze neerslaan.
eiwitten hebben een sterk bufferend vermogen, zodat de pH van ons bloed min of meer constant bliljft.
peptidebindingen breken onder invloed van water, zuren of basen. in ons lichtaam gebeurt dit onder enzymes. de aminozuren komen u weer vrij.
dit is het belangrijkste dat ik erover kan zeggen denk ik..
-
- Berichten: 774
Re: chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
enzymen zijn ook eiwitten, denatuureerbaar met zware metalen, hoge temperaturen... ze ontrollen dan en zijn dan 'stuk'.
biertje, Ik dacht dat eiwitten juist niet zo'n sterk bufferend vermogen hadden, of ben ik fout?
biertje, Ik dacht dat eiwitten juist niet zo'n sterk bufferend vermogen hadden, of ben ik fout?
-
- Berichten: 180
Re: chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
Ik ben nog maar juist ingewijd in buffermengels enz, dus ik weet er niet zo veel van. Maar ik denk dat eddy juist is want eiwitten in het lichaam mogen toch geen grote pH-veranderingen veroorzaken?
Nogmaals ik ken er bijna niets van. Nog niet !
Nogmaals ik ken er bijna niets van. Nog niet !
Re: chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
Eiwitten bufferen wel maar beperkt in het lichaam, maar de belangrijkste buffer is het bicarbonaat systeem
-
- Berichten: 1.379
Re: chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
Ik heb wel eens een eiwit-oplossing getritreerd met een verdunde base. Maar had toen veel moeite om daarna de begrippen isoelectrische punt, ladingsnulpunt en electroforetisch nulpunt van elkaar te onderscheiden. Ik denk dat een biochemicus daar nu geen moeite meer mee heeft omdat hij weet hoe en wanneer een eiwitmolecule zich daarbij zal ontrollen.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website
-
- Berichten: 774
Re: chemische en fysische eigenschappen van eiwitten
inderdaad ! Alles duidelijk nu?