hplc

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1

hplc

ik ben een laatste jaars student , van het middelbaar , en ik zou graag een duidelijke en simpele uitleg vragen , hoe dat HPLC werkt , weten jullie een uitleg ???
Een zeef is nodig om de patatten af te gieten.

Windows is nodig om ... euh ja ...waarom eigenlijk ?

Berichten: 1.490

Re: hplc

HPLC:

Hogedrukvloeistofchromatografie, beter bekend onder de Engelse afkorting HPLC (High Performance Liquid Chromatography; let op: niet High Pressure!) is een scheidingsmethode, het is vloeistofchromatografie waarbij de mobiele fase onder hoge druk door een sterk gepakte kolom wordt geperst. De druk kan voor normale HPLC oplopen tot zo'n 200 bar. Door de hoge druk en het goede contact met de stationaire fase wordt een relatief grote snelheid bereikt van de scheiding, en een zeer goede resolutie. Een typische looptijd voor de meting van één monster met HPLC ligt tussen de 5 en 60 minuten.

Het monster wordt geïnjecteerd met een injector. Hierna mengt het zich met de loopvloeistof, de mobiele fase, meestal een mengsel van polaire oplosmiddelen water, methanol en/of acetonitril. Door de relatief hoge snelheid van de loopvloeistof (eluens), vindt er nauwelijks diffusie plaats van het monster in de oplosmiddelen. Het mengsel gaat vervolgens door een kolom heen, onder hoge druk. Vaak wordt gedurende de scheiding de samenstelling van de loopvloeistof langzaam veranderd (gradiënt) om alle componenten van het monster door de kolom te leiden. Immers, deeltjes die in het ene oplosmiddel liever aan de kolom blijven plakken (dus slechter oplosbaar zijn in dat oplosmiddel), kunnen in het andere oplosmiddel wel van de kolom komen (dus beter oplosbaar zijn in dát oplosmiddel). Door te spelen met deze gradiënt-verhoudingen kunnen verschillende componenten van elkaar gescheiden worden. Andere factoren die van belang zijn bij de scheiding zijn: samenstelling van het eluens (ph, toevoeging van hulpstoffen), kolomtype, doorstroomsnelheid (flow), lengte van de leidingen.


bron: wikipedia!

Gebruikersavatar
Berichten: 38

Re: hplc

Google ff... Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: hplc

Google ff... Afbeelding
Zet je chemlvl even op 3 waar het hoort en geef een link :oops:

Gebruikersavatar
Berichten: 38

Re: hplc

Vitamietje schreef: Google ff...  Afbeelding
Zet je chemlvl even op 3 waar het hoort en geef een link :oops:
Ja, laten we alles voorkauwen...

Be a chemist, be creative Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: hplc

<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>... en ontopic maar weer!</font></td></tr></table>

<div class='postcolor'>
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Reageer