Springen naar inhoud

Porfirine


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Chaotica

  Chaotica


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 april 2007 - 19:43

Hallo allemaal, allereerst excuses dat ik dit hier plaats, maar ik dacht dat het niet helemaal onder "organisch" valt, maar ook niet onder "anorganisch".

Voor een eerstejaarspracticumvak voor organische chemie moet ik een project doen over porfirines (of hoe je dat in het Nederlands ook schrijft...) Stap 1, het maken van de porfirine is voltooid, morgen is het tijd voor stap 2, het inbrengen van zink en nikkel 2 ionen in de ring, en de 3 dagen daarna moet er iets gebeuren wat ik zelf bedenk (maar niet trial and error gewoon wat aanklooien; er moet aanleiding zijn iets na te doen etc). Daar zit het probleem: veel van de dingen waarvoor op internet documentatie te vinden is, zijn erg lastig.

Ik heb wel wat gevonden over Metaal(I) ionen (met 'Metaal'= Fe, Co, Rh, Ir) inbrengen in de porfirine, wat een zeer goed nucleofiel moet opleveren waarmee een Sn2 reactie kan worden gedaan, maar heb geen idee of de genoemde metalen in die hoedanigheid te verkrijgen zijn, het schijnt dat ze te reduceren zijn uit de (II) en (III) varianten, maar heb geen flauw idee hoe dat moet, en kost vast veel tijd etc. Enige suggesties hierover? Kan ik dit idee maar beter weg doen of is het wel te doen?

Verder, andere ideeën zijn zeer welkom.

Mvg, Pim

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ivanhou

  Ivanhou


 • >25 berichten
 • 70 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 april 2007 - 13:07

IK weet eigenlijk niet echt wat die poryferine is. Nog minder met wat het binden kan....
Biochemie is nooit mijn intresse geweest (dit is toch biochemie hé? :s )

Maar, als het gelijk is welke éénwaardige metaal ionen zijn.
Wat is er dan mis met natrium of kalium? Beiden eenvoudig te verkrijgen uit hun zouten.

Indien toch liever/beter in de aard van Ir of Rh kan je misschien je toevlucht zoeken in zilver? Het Ag(I) ion is ook relatief eenvoudig te verkrijgen.

Bij de meeste van de metalen die jij opnoemt, zou ik niet weten hoe je, indien dit al zou kunnen zelfs :s, ze in oxidatietrap I krijgt....


Nuja, k zeg 't opnieuw.. K heb er nog nooit van gehoord.. en k ken er niks van.

Veranderd door Ivanhou, 17 april 2007 - 13:12


#3

Chaotica

  Chaotica


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 april 2007 - 21:10

Daar zit een klein probleem; het metaal zou veranderen van (I) naar (III), wat natrium en kalium bij mijn weten gewoon niet kunnen.

#4

woelen

  woelen


 • >1k berichten
 • 3145 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 april 2007 - 22:54

Misschien kun je werken via een carbonyl complex van een transitiemetaal? Bijna alle transitie metalen vormen complexen met CO en daarin hebben ze oxidatie toestand 0. Een andere mogelijkheid is om een cyano-complex (bijv. van nikkel(II)) te reduceren met natrium metaal in vloeibare ammoniak, dat levert je dan een nikkel (I) complex op.

Zoals je ziet, om de transitiemetalen in een +1 oxidatie toestand of nog lager te brengen (sommige gaan zelfs tot -1 !) is best mogelijk, maar het vereist wel de nodige speciale apparatuur. Gewoon werken met een oplossing in water in een reageerbuisje is er dan beslist niet meer bij.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures