SO2 en NOx
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 840
SO2 en NOx
waarom zijn deze zo giftig?
is dit omdat de respectievelijk zwavelzuur en salpeterzuur in de long vormen wat de long irriteerd?
is dit omdat de respectievelijk zwavelzuur en salpeterzuur in de long vormen wat de long irriteerd?
-
- Berichten: 448
Re: SO2 en NOx
Deze stoffen worden inderdaad omgezet tot respectievelijk zwavelzuur en salpeterzuur. Deze veroorzaken irritatie van de longen en bij hoge dosis longoedeem.Jor schreef: waarom zijn deze zo giftig?
is dit omdat de respectievelijk zwavelzuur en salpeterzuur in de long vormen wat de long irriteerd?
SO2 + H2O <--> H+ + HSO3-
HSO3- <--> H+ + SO32-
O2 <--> O.. + O..
SO32- + O.. --> SO42-
-
- Berichten: 840
Re: SO2 en NOx
volgens mij was het zo toch ? >>
SO2 + H2O <<<>>> H2SO3
2 H2SO3 + O2 >> H2SO4
en salpeterzuur:
2 NO2 + H2O >> HNO3 + HNO2
2 HNO2 + O2 >> HNO3
volgens mij was het zo toch. er wprdt toch geen HSO3- gevormd?
EDIT: Oops mijn fout ... dit principe werkt natuurlijk precies hetzelfde als CO32-, HCO3- en H2O + CO2
SO2 + H2O <<<>>> H2SO3
2 H2SO3 + O2 >> H2SO4
en salpeterzuur:
2 NO2 + H2O >> HNO3 + HNO2
2 HNO2 + O2 >> HNO3
volgens mij was het zo toch. er wprdt toch geen HSO3- gevormd?
EDIT: Oops mijn fout ... dit principe werkt natuurlijk precies hetzelfde als CO32-, HCO3- en H2O + CO2
-
- Berichten: 3.145
Re: SO2 en NOx
NO2 vormt snel salpeterzuur (en NO) met water. Daarom is deze stof echt heel erg gevaarlijk in de longen.
SO2 vormt snel zwaveligzuur, vorming van zwavelzuur is heel langzaam en zal voor de corrosiviteit nauwelijks een rol spelen. Zwaveligzuur is echter ook al een redelijk sterk zuur en derhalve al voldoende irriterend. Daarnaast is zwaveligzuur ook sterk reducerend en dat draagt ook bij aan het aantastende effect.
SO2 vormt snel zwaveligzuur, vorming van zwavelzuur is heel langzaam en zal voor de corrosiviteit nauwelijks een rol spelen. Zwaveligzuur is echter ook al een redelijk sterk zuur en derhalve al voldoende irriterend. Daarnaast is zwaveligzuur ook sterk reducerend en dat draagt ook bij aan het aantastende effect.