splitsen in ionen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 31

splitsen in ionen

hey, kan iemand mij uitleggen hoe je moet splitsen in ionen en hoe je weet welk atoom een vast OG heeft en welke niet?

alvast bedankt :oops:

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: splitsen in ionen

Heel veel ionen zijn enkele atomen. Er zijn moeilijkere combinaties, vaak van een metaal met zuurstofatomen, die aan elkaar een ion vormen. Meestal zijn ook die wel te herkennen.

Kun je eens een geval geven wat je moeilijk vindt, en wat daaraan lastig is?

Berichten: 2.337

Re: splitsen in ionen

Ten eerste oxiden kan je niet splitsen in ionen. Omdat ze ofwel reageren met water ofwel gewoon in vaste vorm in de oplossing blijven.

Bij basen (hydroxiden) splits je het metaal (positief) en de OH groep (1-waardig negatief)

Zuren vormen het oxonium H3O+ in waterige oplossing maar ons is geleerd van gewoon H+ te schrijven. (En de zuurrest natuurlijk ook nog :oops: ).

Zouten splitsen gewoon in het metaal (+) en de zuurest (-).

Als je een vb'je van elk wilt dan vraag je het maar. 8-[

Nog een tip gebruik altijd je tabel van mendelejev. (voor de OG's)

Berichten: 31

Re: splitsen in ionen

NaCl -->Na+ + Cl-

H2SO4--> 2H+ + SO42-

K3PO4-->3K+ + PO43-

hoe weetje wanneer je de 2vooraan moet plaatsen of bonvenaan en wanneer dat het 3+ is en 2+ enz...

en hoe weetje wanneer een atoom een vaste OG heeft?

<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>Beryllium: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.</font></td></tr></table>

<div class='postcolor'>

Berichten: 364

Re: splitsen in ionen

OG = oxidatiegetal?

Berichten: 2.337

Re: splitsen in ionen

en hoe weetje wanneer een atoom een vaste OG heeft?
Je tabel gebruiken.

Je drie oefeningen zijn juist.

Je weet de OG's op je tabel staan neem ik aan?

En indien je de zuuresten bedoelt die kan je uit het zuur afleiden vb. H2SO4 H is altijd eenwaardig positief geladen dus weet je dat sulfaat -2 is geladen.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: splitsen in ionen

Er is nogal een groot verschil tussen 3X+ en X3+. In het eerste geval zijn er drie atomen van dat type nodig, dus dat kan alleen als die er ook zijn.

De voorkeursladingen van atomen kun je voor een heleboel elementen in het periodiek systeem wel bedenken als je weet hoeveel stappen er nodig zijn om naar een "edelgas" te lopen. Dus K+ omdat je 1 stap terug moet, en Cl- omdat je één stap verder moet. Overgangsmetalen zijn veel moeilijker, maar die hebben dan ook vaak meerdere mogelijkheden.

Verder wordt je door de formule geholpen: als je NaCl hebt, en je weet dat Na éénwaardig positief is, dan zal Cl wel éénwaardig negatief moeten zijn.

Berichten: 385

Re: splitsen in ionen

Of gewoon een binas bij de hand hebben. Na verloop van tijd en door gebruik van ionen leer je vanzelf wel wat welk oxidatiegetal heeft.

Berichten: 3.145

Re: splitsen in ionen

Nog een tip, alkali-ionen (Li, Na, K, etc.) en ammonium ionen hebben ALTIJD lading +1, zonder uitzondering. Aard-alkali metalen (Be, Mg, Ca, etc.) hebben ALTIJD lading +2, ook zonder uitzondering.

Halogeen ionen hebben vrijwel altijd lading -1 (zeker bij middelbare school chemie). Dit maakt het dus allemaal al een stuk gemakkelijker. Gebruikmakend van deze regels kun je voor veel stoffen de lading van het andere ion afleiden:

Bijv. K2SeO4. Hier is K altijd +1, er zijn twee K-atomen, dus het overblijvende ion is SeO42-.

Berichten: 448

Re: splitsen in ionen

De hoogst mogelijke OG van een atoom is gelijk aan het groepsnummer van het element.

De laagst mogelijke OG van een atoom is dezelfde als de lading ervan in het mono-atomisch ion.

De elektronen van de binding worden toegekend aan het element met de hoogste ENW. Dit word dus negatief geladen. Het andere element word dan positief geladen.

H is bijna altijd +1 (behalve bij de metaalhydriden en in H2).

O heeft bijna altijd lading -2 (behalve bij de peroxiden en in O2).

Een halogeen heeft in een binaire verbinding meestal een OG -1 (uitzondering is b.v. ICl).

In een ternaire verbinding zijn voor de halogenen verschillende mogelijkheden. Bij KClO3 is Cl bijvoorbeeld +5 terwijl bij KClO4 is Cl +7.

Nota: Als een element meer dan een keer voorkomt in een verbinding dan kan het verschillende OG hebben. Dit komt niet zo vaak voor. Een gekend voorbeeld is Fe3O4.

O --> -2

Aangezien 4 keer aanwezig --> -8

Dus meten de 3 Fe-atomen samen lading +8 hebben.

Maar de lading MOET een geheel getal zijn.

8/3 = 2,66... --> geen geheel getal.

Dus moet Fe hier verschillende OG hebben.

Fe heeft hier OG +2 en OG +3.

Berichten: 3.145

Re: splitsen in ionen

@scientist 1: Je haalt hier lading en oxidatie getal door elkaar. Een lading van een atoom (of ion in zijn geheel) is inderdaad altijd een geheel getal, het oxidatie getal kan echter best een breuk zijn.

Het oxidatie getal is ook alleen maar een boekhoudkundig iets, wat erg handig kan zijn, maar niet echt heel veel zegt over de werkelijke fysica achter de verbinding. Zo is in NaCl inderdaad de lading redelijk gelijk aan het oxidatie getal (+1 en -1). Echter in een oxide als CrO3 heeft Cr een oxidatie getal +6 en zuurstof een oxidatie getal -2. Er is echter beslist geen sprake van een +6 lading op dat chroom atoom.

Voorbeelden van atomen met gebroken oxidatie getal zijn er ook te over:

Het superoxide ion, zoals bijv. in KO2. K heeft lading +1 en het superoxide ion heeft derhalve lading -1. Er is dus een ion O2-. Beide zuurstof atomen zijn gelijkwaardig in dit ion, je kunt niet zeggen dat de ene OG -1 heeft en de andere OG 0 o.i.d. Dat zou verschil tussen beide zuurstof atomen impliceren. De som van alle oxidatie getallen is gelijk aan de totale lading van het ion (of molecuul bij totale lading gelijk aan 0). Dus, de O-atomen hebben een OG gelijk aan -½.

Nog een voorbeeld is natrium azide, NaN3. Ook een ion-verbinding, met het N3- ion. Hier zijn de N-atomen gelijkwaardig en derhalve hebben alle drie de N-atomen een OG gelijk aan -⅓.

Reageer