Asparginezuur bij toenemende pH
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 49
Asparginezuur bij toenemende pH
Hoe zal asparaginezuur gedragen in een milieu met toenemende ph ?
Worden de C=O groepen geprotoneerd?? of de NH2
<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>Beryllium: bedenk a.u.b. een duidelijke titel, hoe kunnen we je anders serieus nemen?</font></td></tr></table>
<div class='postcolor'>
Worden de C=O groepen geprotoneerd?? of de NH2
<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>Beryllium: bedenk a.u.b. een duidelijke titel, hoe kunnen we je anders serieus nemen?</font></td></tr></table>
<div class='postcolor'>
- Berichten: 4.771
Re: Asparginezuur bij toenemende pH
Omdat het een zuur is, zit er ergens in het molecuul een proton dat bij toenemende pH zal afsplitsen.
Meestal is dat bij organische zuren het proton in een -COOH groep.
Meestal is dat bij organische zuren het proton in een -COOH groep.
-
- Berichten: 49
Re: Asparginezuur bij toenemende pH
asparaginezuur heeft geen cooh groepen
enkel c=O , O-H en NH2
dus wordt dat niet hoogstwaarschijnlijk geprotoneerd ?
enkel c=O , O-H en NH2
dus wordt dat niet hoogstwaarschijnlijk geprotoneerd ?
- Berichten: 4.771
Re: Asparginezuur bij toenemende pH
asparaginezuur
Ik zie twee -COOH groepen in het molecuul (op de uiteinden), die allebei hun proton kunnen afstaan. Zie op de url hierboven (wikipedia).
Ik zie twee -COOH groepen in het molecuul (op de uiteinden), die allebei hun proton kunnen afstaan. Zie op de url hierboven (wikipedia).
-
- Berichten: 857
Re: Asparginezuur bij toenemende pH
Welke van de twee groepen kan het beste een proton opnemen de C=O of NH2 groep? Anders gezegt: Welke van de 2 groepen is het meest basisch?
- Berichten: 4.771
Re: Asparginezuur bij toenemende pH
Het gaat om toenemende pH, Jeffrey, dus om protonen afstaan.
Asparaginezuur heeft twee carbonzure groepen (de -COOH) die allebei een proton kunnen afstaan. Uiteindelijk wordt de lading van het molecuul 2-.
Bij afnemende pH (zuurder worden van het milieu) zal de aminegroep (-NH2) een proton opnemen. De lading wordt dan 1+.
Asparaginezuur heeft twee carbonzure groepen (de -COOH) die allebei een proton kunnen afstaan. Uiteindelijk wordt de lading van het molecuul 2-.
Bij afnemende pH (zuurder worden van het milieu) zal de aminegroep (-NH2) een proton opnemen. De lading wordt dan 1+.
- Berichten: 6.853
Re: Asparginezuur bij toenemende pH
Marjanne heeft gelijk. Maar nog even een detail: in neutrale toestand is de NH2 groep geprotoneerd tot NH3+ en één COOH groep gedeprotoneerd. Als je van heel lage naar heel hoge pH gaat worden éérst om de beurt de COOH groepen gedeprotoneerd, en pas daarna de -NH3+. Als je van neutraal (pH=7) naar zuur gaat worden dus de COO- groepen geprotoneerd, en niet de NH2 groep.