[scheikunde] Alcoholpercentage
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 5
[scheikunde] Alcoholpercentage
Hey,
Ik had een vraagje.
Hoe bepaal je ,bijvoorbeeld na een destillatie, het alcocoholpercentage in een oplossing?
Gr.
Ik had een vraagje.
Hoe bepaal je ,bijvoorbeeld na een destillatie, het alcocoholpercentage in een oplossing?
Gr.
-
- Berichten: 774
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
je zit hoeveel alcohol overgedestilleerd is, en je maakt de verhouding met bv het water dat in de kookkolf overblijft.
Dus bv als je een mengsel ethanol water 100mL in totaal destilleerd, en er komt 20ml ethanol over, dan is het percentage ethanol in het mengsel 20/100 = 20%.
Voor een goede scheiding gebruik je best een gefractioneerde kolom.
Dus bv als je een mengsel ethanol water 100mL in totaal destilleerd, en er komt 20ml ethanol over, dan is het percentage ethanol in het mengsel 20/100 = 20%.
Voor een goede scheiding gebruik je best een gefractioneerde kolom.
-
- Berichten: 5
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Hoe kom je er dan achter dat er 20 ml ethanol in het destillaat zit?
-
- Berichten: 774
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Ja ik gaf maar een voorbeeld, maar uit wat bestaat het mengsel juist dat je wilt destilleren?
-
- Berichten: 387
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Als het een mengsel is van twee vloeistoffen kan je met het bepalen van de dichtheid het percentage bepalen.
-
- Berichten: 7
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
je kan de dichtheid bepalen met een toestelletje: bvb de picnometer
en dan bestaan er tabellen die de dichtheid omzetten naar volumepercentage ethanol van je destillaat.
want je moet er rekening mee houden dat je destillaat nooit zuiver alcohol kan zijn (azeotroop mengsel)!
groetjes
trein
en dan bestaan er tabellen die de dichtheid omzetten naar volumepercentage ethanol van je destillaat.
want je moet er rekening mee houden dat je destillaat nooit zuiver alcohol kan zijn (azeotroop mengsel)!
groetjes
trein
-
- Berichten: 774
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Of voer eventueel een bepaling uit met een GC.
- Berichten: 6.853
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Het lijkt erop dat men hier een beetje langs elkaar heen praat. Thijsbeer, kun je precies vertellen wat je aan het doen bent? Ben je jenever aan het stoken, en wil je weten wat het alcoholpercentage is geworden?
-
- Berichten: 5
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Ik moet binnenkort wijn destilleren, en er moet na 2 destillaties minstens 80% aan ethanol in zitten. Hoe bereken je dit?
-
- Berichten: 873
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Dat wordt straf spul.
Je volledige destillaat opvangen in een picnometer en dan het soortelijk gewicht bepalen. En zoals trein al zei, er zijn speciale 'alcoholtabellen' waaruit je het alcohol gehalte kunt aflezen.
Je hebt wel een "vervuiling" van wat andere alcoholen, hogere, maar de hoeveelheid is minimaal en de invloed op het soortelijk gewicht kun je dan ook verwaarlozen.
Je volledige destillaat opvangen in een picnometer en dan het soortelijk gewicht bepalen. En zoals trein al zei, er zijn speciale 'alcoholtabellen' waaruit je het alcohol gehalte kunt aflezen.
Je hebt wel een "vervuiling" van wat andere alcoholen, hogere, maar de hoeveelheid is minimaal en de invloed op het soortelijk gewicht kun je dan ook verwaarlozen.
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Ehm als je distilleert, haal je de alcohol er toch uit? Of wordt zo ongeveer de hele drank overgedistilleerd? Dan blijft er toch een boel smaakstoffen achter?
-
- Berichten: 7
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Bij het destilleren gebruik je een vigreux-kolom; deze zorgt ervoor dat je steeds de vloeistof verdampt en deze dan laat condenseren. Dat is belangrijk omdat de concentratie van ethanol in de damp anders is dan die in de vloeistoffase, want ethanol is vluchtiger dan water. Nu moet je naar de kook- damp lijn kijken om te zien wat er gaat overdestilleren. En daar kun je zien dat je als je steeds opwarmt en afkoelt op een punt komt waar de concentratie ethanol in damp=in vloeistof: het azeotroop punt .Dit is bij 90% ethanol en 10% water ongeveer. Dus je kan maximum 80% ethanol in je uiteindelijke destillaat hebben.
- Berichten: 6.853
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Die azeotroop is 96% alcohol en 4% water. Dat is dus ook het beste dat je met destilleren kunt bereiken. Waarom dacht je dat je theoretisch minder kon bereiken dan de azeotroop?
In een whisky of jeneverstokerij wordt met een eenvoudige koperen ketel in een langzaam proces zonder kolom een ruime verdubbeling van het alcoholpercentage in een enkele stap bereikt. Bij whisky wordt in 2 stappen 65% alcohol gemaakt. Bij jenever in 3x ongeveer 40%. Met een vigreux en een goed gecontroleerd proces moet je volgens mij best hoog kunnen komen!
In een whisky of jeneverstokerij wordt met een eenvoudige koperen ketel in een langzaam proces zonder kolom een ruime verdubbeling van het alcoholpercentage in een enkele stap bereikt. Bij whisky wordt in 2 stappen 65% alcohol gemaakt. Bij jenever in 3x ongeveer 40%. Met een vigreux en een goed gecontroleerd proces moet je volgens mij best hoog kunnen komen!
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Zoals ik dit lees hou je dus gewoon water met alcohol over. Ik zie niet gauw dat tannines worden meegenomen als je wijn doet distilleren.
-
- Berichten: 3.145
Re: [scheikunde] Alcoholpercentage
Een andere methode om te weten te komen hoeveel alcohol ergens in zit is gebruik maken van redox-titratie. Neem nauwkeurig afgemeten 1 ml en doe dit in pakweg 100 ml verdund zwavelzuur (een paar procent is prima). Je hoeft niet precies te werken verder, alleen die ene ml alcoholhoudende vloeistof moet heel precies worden gemeten.
Verwarm die 100 ml verdund zuur met ethanol wat (50 graden of zo, dan heb je verwaarloosbaar verlies van damp).
Vervolgens voeg je al roerende een bekende concentratie oplossing van KMnO4 toe, net zo lang tot de kleur blijft. Ga uit van een 0,5% oplossing van KMnO4, die is vrijwel zwart en het omslagpunt kun je behoorlijk precies bepalen. KMnO4 is niet superprecies voor titratie, maar goed genoeg voor percentage bepaling van alcohol.
Met KMnO4 wordt je alcohol geoxideerd tot azijnzuur (4e transfer). Permanganaat gaat naar mangaan(II) (5e transfer). Dus voor 5 mol ethanol 4 mol permanganaat.
Verwarm die 100 ml verdund zuur met ethanol wat (50 graden of zo, dan heb je verwaarloosbaar verlies van damp).
Vervolgens voeg je al roerende een bekende concentratie oplossing van KMnO4 toe, net zo lang tot de kleur blijft. Ga uit van een 0,5% oplossing van KMnO4, die is vrijwel zwart en het omslagpunt kun je behoorlijk precies bepalen. KMnO4 is niet superprecies voor titratie, maar goed genoeg voor percentage bepaling van alcohol.
Met KMnO4 wordt je alcohol geoxideerd tot azijnzuur (4e transfer). Permanganaat gaat naar mangaan(II) (5e transfer). Dus voor 5 mol ethanol 4 mol permanganaat.