Springen naar inhoud

calcium bepaling


 • Log in om te kunnen reageren

#1

wouter1234

  wouter1234


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 mei 2007 - 13:56

goedemiddag,

ik moet een methode uitproberen om het calciumgehalte in een zoutoplossing te bepalen. maar omdat er in zoutstalen ook onoplosbare deeltjes voorkomen moet het monster eerst gefilterd worden mbhv een vacuumfilter.

daarna wordt het onoplosbare gedeelte dat tegengehouden wordt op de filter 5Xgewassen met demiwater, om er zeker van te zijn dat geen oplosbare deeltjes achterblijven of kleine zoutkorreltjes achterblijven.

dit wordt nu gecontroleerd door zilvernitraat (aangezuurd met salpeterzuur) toe te voegen aan 10 ml van het gebruikte waswater. Wanneer het mengsel kleurloos blijft voor 5 minuten dan is geen chloor meer aanwezig in het waswater en kan men dus veronderstellen dat al het zout opgelost is en alle deeltjes die achterblijven op de filter onoplosbaar zijn.

nu mijn vraag:
als je die bepaling doet dan gebruik je, indien de test negatief is en er dus nog chloriden in aanwezig zijn, toch een deeltje van u te onderzoeken oplossing. of speelt dit een verwaarloosbare rol?

mvg,

wouter

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

  Marjanne


 • >1k berichten
 • 4771 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 mei 2007 - 17:07

Het calcium is opgelost in de zoutoplossing. Je filtreert vaste deeltjes af. M.b.v. het wassen spoel je de resten chloride van de gefiltreerde vaste deeltjes (en dus ook de calcium).
Je kijkt m.b.v. het zilvernitraat of er nog chloride in het waswater zit. Dan zou nl. een AgCl (zilverchloride) neerslag ontstaan. Men gaat ervan uit dat, als nog chloride aanwezig is in het waswater, er ook nog calcium aanwezig is. Dan zou nog niet alle calcium van het gefiltreerde materiaal in de oplossing zijn terechtgekomen en zou je te weinig calcium meten.
Andersom ook: als er geen chloride meer in het waswater zit, gaat men ervan uit dat er ook geen calcium meer in zit: alle calcium zit dan al in je gefiltreerde oplossing.

Door de meting op chloride wordt geen calcium verbruikt. De zilverionen nemen alleen eventueel aanwezig chloride weg.

#3

wouter1234

  wouter1234


 • 0 - 25 berichten
 • 8 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2007 - 08:12

OK,

bedankt voor u vlugge reactie!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures