referentiewaardes

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

referentiewaardes

hoii

ik zit zelf op een forum voor mensen met een B12 tekort en ben op zoek naar wat informatie waar een arts/specialist (nog) geen antwoord op heeft door te weinig onderzoek in nederland.

de referentiewaarden van b12 wisselen behoorlijk,afhankelijk bij welk lab geprikt wordt. behalve dat er te grote verschillen in zitten worden in nederland lagere referentiewaarden dan in het buitenland gehanteerd waardoor veel mensen onnodig soms met blijvende (neurologische)schade moeten leven.

kinderwaardes worden in nederland helemaal niet gebruikt daar hier nog steeds het misverstand heerst dat een kind geen tekort kan hebben.

in onder andere zweden en duitsland worden kinderen wel behandeld en gelden er andere referentiewaarden.

is er iemand die daar een verklaring voor heeft of een goede raad om dit probleem aan te pakken ?

groetjes san

Berichten: 2.399

Re: referentiewaardes

Zijn deze onderzoeken waar jij over praat dan land gerelateerd? Meestal worden resultaten uit onderzoeken gewoon gepubliceerd en dan kan het wereldwijd geimplementeerd worden. Misschien is de link tussen B12 tekort en neurologische schade wel niet zo sterk als jij nu suggereert. Ik heb het antwoord niet, want ik weet niks van B12 en referentie waarden af. Maar hoe ben jij er zo zeker van dat "wij" nederlanders te laag zitten....

Re: referentiewaardes

Referentiewaarden kunnen per lab inderdaad verschillen omdat deze afhankelijk kunnen zijn de gebruikte analyse techniek.

Als je kijkt naar de definitie die meestal inhoudt dat de waarden worden gegeven waarbinnen 95% van de "gezonde" populatie valt, houdt dat in dat als de gevonden waarden vergeleken wordt met de referentiewaarden van het laboratorium dat de uitslag gevonden is dezelfde mensen waarden buiten de referentiewaarden hebben.

Aparte referentiewaarden voor vitamine B12 voor kinderen zijn er niet omdat deze waarden niet verschillen van de gezonde groep.

Berichten: 3

Re: referentiewaardes

bedankt voor de reacties...

ik heb me behoorlijk verdiept in B12 (en andere vitamine's en bloedbeeld),ben zelf ziekenverzorgster ( ook ziekenhuis interne) dus niet geheel onervaren in de gezondsheidszorg.

alle onderzoeken (zo goed als wereldwijd) zijn me bekend, info is teveel om hier te plaatsen.

wat meer info kun je vinden op http://www.stichtingb12tekort.nl/ maar ik moet er wel bij vermelden dat deze site geschreven is door iemand die niet medisch opgeleid is, maar de onderzoeken die wel vermeld worden zijn duidelijk.

zelf ben ik in bezit van meer nederlands erkende onderzoeken zoals bijvoorbeeld artikelen uit nederlandse medische vakbladen of onderzoekscentra.(een aantal hier geplaatst maar dit is geen medisch forum http://anne.messageboard.nl/28447/viewforum.php?f=15 )

het is bekend dat er te weinig over bekend is bij artsen,maar hier wordt aan gewerkt.

het probleem is dat veel huisartsen de ref. waarden hanteren die door het lab gegeven worden,al worden die waardes tegen gesproken in de literatuur over een B12 tekort.

bijvoorbeeld,veel huisartsen hanteren nog een onderwaarde van 130 daar bekend is dat bij een waarde van 200 al een tekort op weefselnivo kan zijn ontstaan(waarvoor inmiddels de MMA test gebruikt kan worden, en homocysteïne kan een tekort evt uitsluiten of vaststellen)

homocysteïne is ivm hart en vaatziektes behoorlijk in de populairiteit,vergeten wordt de neurologische schade,gevolgen met betrekking tot kanker wordt wel aandacht aan besteed.

zouden huisartsen de juiste referentiewaarden hanteren zouden veel problemen voorkomen kunnen worden voor veel mensen.

zou erkend worden dat een tekort al bij de geboorte ontstaan kan zijn, en er voor kinderen een andere referentie waarden geld zouden deze kinderen een heel ander leven tegemoet zien.

hier een klein gedeelte van de B12 problematiek,voor velen best onbekend maar komt te veel voor.

gelukkig is er al veel aangepast in onderzoek (de SAN-memoboek 2007)

groetjes san

Gebruikersavatar
Berichten: 38

Re: referentiewaardes

Hoi San,

Probeer het eens bij TNO Kwaliteit van Leven in Zeist (voorheen TNO Voeding). Daar is een afdeling die zich volledig bezich houdt met vitaminen. Ik weet dat ze daar o.a. vitamine B12 in bloed/plasma analyseren voor ziekenhuizen ed. Ook weet ik dat hun referentiewaarden gebaseerd zijn uit "gezond" bloed van de bloedbank in Utrecht.

Succes!

Berichten: 3

Re: referentiewaardes

Vitamietje schreef: Hoi San,

Probeer het eens bij TNO Kwaliteit van Leven in Zeist (voorheen TNO Voeding). Daar is een afdeling die zich volledig bezich houdt met vitaminen. Ik weet dat ze daar o.a. vitamine B12 in bloed/plasma analyseren voor ziekenhuizen ed. Ook weet ik dat hun referentiewaarden gebaseerd zijn uit "gezond" bloed van de bloedbank in Utrecht.

Succes!
dankjewel,

ik ken de site al,heb ik ook heel veel info gevonden.

http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350050002.pdf

pagina 30 over B12 (en de HOLO TC test maar die wordt in nederland nog bijna niet gedaan)

als je dit soort onderzoeken naleest valt op dat de ondergrens hoger ligt dan de referentiewaarden die wij onder andere in nederland nog gebruiken.

groetjes san

Berichten: 45

Re: referentiewaardes

bijvoorbeeld,veel huisartsen hanteren nog een onderwaarde van 130 daar bekend is dat bij een waarde van 200 al een tekort op weefselnivo kan zijn ontstaan
Een laboratorium geeft toch de eigen referentiewaardes door bij een bepaling?

Waarom zouden huisartsen dan een andere referentiewaarde gebruiken?

:-k

Nope, geen idee

Reageer