Verdere studies chemie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 190

Verdere studies chemie

Hey iedereen,

ik wou gewoon even een vraag stellen; ik ga nu naar men 6de wetenschappen wiskunde (8uur) in België. Nu wil ik graag chemie verderstuderen omdat het me enorm fascineert maarja je hebt zoveeel mogelijkheden... ik weet niet echt wat nu het beste voor me is... ik twijfel ook een beetje tussen univ en hogeschool...

Om effe een korte review te geven: ik heb meestal inde 80% maar leer er wel hard voor. En ook had ik zo een vraag: wat is nu juist het verschil tussen master chemie en bv burgerlijk-,industriel ingenieur?

Alvast bedankt voor jullie reacties :P

Berichten: 16

Re: Verdere studies chemie

Oeioei belangrijke keuze!!

Ik heb scheikunde gedaan, met daarna een doctoraat. Als je zuivere chemie, de master-opleiding dus, kiest, dan ga je voor een theoretische diepgravende studie van de chemie. Wat kan je daar later mee doen ? Als master in de chemie kan je lesgeven in het middelbaar, maar ook in de privé kan je terecht, al zijn de mogelijkheden daar wel kleiner. Meer dan 85% doctoreert echter. Dan kies je voor onderzoek in een bepaald domein van de chemie. Daarna kan je terecht in de privé voor vooral onderzoek, maar ook productie of zelfs sales is mogelijk.

Je kan ook voor een ingenieursopleiding volgen: industrieel, bio- of burgerlijk ingenieur in de oude benamingen. Deze opleidingen zijn meer toepassingsgericht en vragen ook meer kennis van wiskunde, fysica en andere vakken. De specialisatie naar chemie gebeurt dan later in de opleiding. Qua jobs heb je als ingenieur meer mogelijkheden in de productie, proces development enzomeer. Het aantal jobs is hier wel hoger dan voor masters of doctors chemie. En als je toch voor een doctoraat wil gaan, dan kan dat hier ook, tegenwoordig zelfs op hogeschool niveau. Voorwaarde is wel dat je studieresultaten dan meer dan goed zijn.

Het onderscheid is niet makkelijk, en qua jobs worden de verschillende diplomas ook door elkaar aangeworven (toch vooral op universitair niveau). Om het kort samen te vatten: als je chemie doet, leer je het meest over chemie, als je een ingenieursopleiding chemie doet, leer je veel over verschillende wetenschappen, met als specialiteit chemie.

Veel succes ermee!!

Berichten: 264

Re: Verdere studies chemie

Bonzai schreef:
Om effe een korte review te geven: ik heb meestal inde 80% maar leer er wel hard voor.
Wel mijn ervaring is dat je niet persé "superslim" moet zijn om universiteit te volgen, maar wel bereid zijn om er hard voor te werken.

Als je dat al kan op voorhand, heb je meer kans op slagen. Het is denk ik zwaarder als je niet weet hoe te studeren, want dan moet je dat echt nog leren doen. Dat komt omdat de hoeveelheden leerstof zo groot zijn, en dan trek je het niet meer als je bijna nooit gestudeerd hebt, want in het middelbaar kun je er eventueel wel nog doorgeraken op wat je opvangt in de les.

Zo zie ik dat toch rond mij gebeuren: sommige mensen die in het middelbaar bij de "slimmen" waren zijn er nu niet door (wegens te weing gestudeerd denk ik) en anderzijds heb je ook mensen die tegen alle advies in toch begonnen zijn met een "te zware" richting, er hard voor werken, en glansrijk slagen :)

Veel succes met je keuze! Als je graag universteit zou doen zou ik niet twijfelen, belangrijk is dat je gemotiveerd genoeg bent :)

Berichten: 190

Re: Verdere studies chemie

Peperos en jana, bedankt voor jullie goede advies [!]

Nu weet ik teminste al wat meer over de mogelijkheden en de keuzes die ik kan maken op hoger niveau

Ik apprecieer dit ten zeerste :)

Misschien toch nog een vraagje; op andere forums of van mensen in men omgeving heb ik gehoord dat je ook niet echt super moet zijn in het vak chemie, want dat men dikwijls zegt dat je alles mag vergeten wat je in het secundair hebt geleerd over chemie... en dat je interesse in het vak een belangrijkere rol speelt. Klopt dit werkelijk?

Greetz

Berichten: 264

Re: Verdere studies chemie

Daar hebben ze in zeker zin wel gelijk in, alhoewel de basiskennis van molen en dergelijke natuurlijk wel van pas komt!

Voor de rest was het vak chemie voor mij een openbaring. Op het middelbaar zat ik vaak nog met vragen over de leerstof waar de leerkracht geen antwoord op wou of kon geven (tijdsgebrek..?)

In het hoger leer je dan waar het allemaal vandaan komt en kun je het zelf beredeneren. Ook leer je dat het niet altijd zo simpel is als ze je in het middelbaar doen geloven. :P

ik denk dat ze ergens moeten beginnen, en ze kunnen in het middelbaar niet zo'n geavanceerde lessen geven.

Chemie wordt leuker en leuker naarmate je er meer van kent :) tegelijk is dat ook het nadeel natuurlijk, want je moet eerst veel kennis opdoen voor je het echt kunt toepassen en ermee "spelen".

Een goede basiskennis wiskunde is wel vereist (dat heb ik aan den lijve ondervonden)

Berichten: 190

Re: Verdere studies chemie

jana schreef:

Een goede basiskennis wiskunde is wel vereist (dat heb ik aan den lijve ondervonden)
Dat zou normaal gezien niet echt een probleem moeten vormen voor mij omdat ik 8 uur wiskunde heb in de week, maarja ik kan me ook niet alles meer herrinneren wat ik de voorbije jaren heb gezien natuurlijk :D

Bedankt voor alle informatie!

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Verdere studies chemie

Bonzai schreef:
jana schreef:

Een goede basiskennis wiskunde is wel vereist (dat heb ik aan den lijve ondervonden)
Dat zou normaal gezien niet echt een probleem moeten vormen voor mij omdat ik 8 uur wiskunde heb in de week, maarja ik kan me ook niet alles meer herrinneren wat ik de voorbije jaren heb gezien natuurlijk :D

Bedankt voor alle informatie!
Nee, maar je hebt het wel eens gehad, en dus heb je een goede kans dat je nog net genoeg van een methode kan herinneren om een opgae te kunnen maken. ;)

Berichten: 17

Re: Verdere studies chemie

Ik zit nu in de 2de Ba chemie aan de K.U.Leuven en had WeWi a gedaan (acht uur wiskunde dus), ik kan je verzekeren dat dat meer dan genoeg wiskunde is voor de richting chemie. Al onze wiskunde-vakken waren in het eerste jaar en daar heb ik amper iets bijgeleerd vergeleken met het middelbaar. Dit jaar had ik echter als keuzevak wiskundige natuurkunde genomen, wat me wat moet voorbereiden op de wiskundige technieken gebruikt in de quantummechanica, waar ik volgend jaar waarschijnlijk een inleidende cursus over volg. (Maw: ik moest de wiskunde leren waar fysici en burgies mee spelen) En ik kan je garanderen, dat was toch wel andere koek, dus op dat vlak: geen probleem.

Over de vraag ingenieur vs wetenschapper: ik denk dat hier ook een mentaliteitsvraag mee gepaard gaat. Mijn beste vriend doet burgerlijk en als ik zijn manier van denken vergelijk met de mijne dan kom ik tot de volgende conclusie: wil je chemie leren voor zijn toepassingen en kan het je gestolen worden waarom een bepaalde trend of een effect optreedt + wil je elke dag je proffen horen zeggen dat jullie de toekomst van onze maatschappij zijn: kies dan burgerlijk (of bio-ingenieur). Blijf je liever met je voetjes op de grond en leer je waarom de natuur dit en dat doet, waarbij toepassingen niet het hoofddoel van je cursus meer wordt, doe dan wetenschappen (chemie in dit geval).

Dan de questie van studeren: inzicht is belangrijk, maar (toch in dit 2de jaar) ondergeschikt ten opzichte van van buiten leren. Als ik de leerlingen in mijn klas bekijk, dan zie ik er die echt amper inzicht hebben en nooit een nieuw vraagstuk opzichzelf zouden kunnen oplossen en zij slagen. En andere die veel inzicht hebben en toch niet slagen (hoewel ze er, weliswaar minder dan de eerste groep, wel voor studeren). Je cursus begrijpen is dus belangrijk, maar veel details en voorbeelden kunnen geven is dat minstens evenzeer. (Toch zeker in het 2de, het eerste jaar geraak je er wel makkelijk door op inzicht)

Berichten: 198

Re: Verdere studies chemie

je het is wel een hoop vanbuiten leren op de unief, en zeker in de pure (bio)chemie-richting. ben as we speak met een herexamen bio-organische chemie bezig.

eerst moet je zorgen da je he snapt, en dan alles vanbuiten kippen.

ben je iemand die gemakkelijk vanbuiten leert zonder te begrijpen, kun je de eerste stap overslaan waar nodig... maar persoonlijk vind ik dat nogal dom.

algehele trend is idd:

ing=practisch, industrieel

wet=theoretisch, onderzoek

dus wat vond je interessanter: weten hoe een kernreactor ineen zit, of te horen krijgen waarom er toch zo verdomd veel energie loskomt bij een kernfissie?

Berichten: 190

Re: Verdere studies chemie

-Ki- schreef: ***(Maw: ik moest de wiskunde leren waar fysici en burgies mee spelen) En ik kan je garanderen, dat was toch wel andere koek, dus op dat vlak: geen probleem.
Wil je hier mee bedoelen dat burgerlijk ingenieur en fysica veel zwaardere wiskunde krijgen of eerder dat je, als je wewi8 hebt gedaan, dit wel aankan?

Nog een andere vraag: is het waar dat je als bv. burgerlijk ingenieur chemie minder afweet over chemie dan iemand die bv zijn master chemie behaalt?

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Berichten: 17

Re: Verdere studies chemie

Inderdaad fysica en burgelijk hebben beiden toch wel zwaardere wiskunde, voor beiden is wewi 8 ook wel 'goed genoeg' (logisch want ik denk dat er amper een andere richting is met nog meer wiskunde). Het verschil is dat bij burgelijk en fysica de wiskude voortbouwt op wat je zag in het middelbaar en je bij chemie amper iets nieuws zult zien (toch niet in de eerste paar jaar, mss komt daar verandering in in de masters, dat weet ik nog niet :p)

Ook denk ik wel dat je op het einde van chemie wel meer zult weten van chemie dan een burgelijk ingenieur chemie, hoewel die op zijn beurt dan weer veel meer weet van chemie dan je ooit wil weten :D

PS. to bonzai: toch toevallig niet van Van Meervelt? Van Meervelt pwns!!! :D , hij gaf me een 10 in eerste zit en ik kon er compleet niks van :lol: , maar het is wel handig om het goed te kennen voor organische in het 2de

Berichten: 198

Re: Verdere studies chemie

Bonzai schreef: Nog een andere vraag: is het waar dat je als bv. burgerlijk ingenieur chemie minder afweet over chemie dan iemand die bv zijn master chemie behaalt?
hangt er vanaf wat je onder "chemie" verstaat

zoals al gezegd: ze weten minder van de pure chemie en de theorie, die achter hun toepassingen zit.

vermoed dat je dat bedoelt

ps: ja van meervelt, en hij is al lief geweest op mijn kristallo-examen, nu maar hopen dattie woensdag ook tof blijft...

Berichten: 190

Re: Verdere studies chemie

Van Meervelt? nooit van gehoord :D

Alvast bedankt voor jullie reacties, het helpt me enorm.

Ik heb nu wel nog bijna een jaar om na te denken maar het is al beter dat je op voorhand weet wat de mogelijkheden zijn :) .

Ik heb op dit moment wel oog op burgerlijk ingenieur chemie, indien ze mij dit niet op school afraden natuurlijk, maar zoals gezegd ik twijfel nog :P

Greetz!

Berichten: 516

Re: Verdere studies chemie

Je kan ook Bio-ingenieur gaan studeren, als je in het tweede jaar optie katalytische technologie neemt, dan kom je in een pure, zuivere chemische tak terecht (dus niet al te veel met biologie meer te maken)

ik vermeld het maar, voor moesten je interesses ook naar de biologiekant (want je hebt het wel nodig om je eerste jaar te doorstaan :p) gaan...

Berichten: 190

Re: Verdere studies chemie

Ja ook een mogelijke optie :P ik zal toch nog is goed alle mogelijkheden op een rijtje moeten zetten zo te horen :D

Reageer